Sunday , 28 April 2024

Θεσσαλία: «Πνίγηκε» ο κάμπος- Βυθισμένα στα νερά χωριά – Πάνω από 1 δισ. οι ζημιές

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι στη Θεσσαλία με ολόκληρα χωριά να έχουν στην κυριολεξία βυθιστεί στα λασπόνερα. Το πέρασμα της κακοκαιρίας από το θεσσαλικό κάμπο ήταν καταστροφικό αφήνοντας πίσω ανυπολόγιστες ζημιές αλλά και το χειρότερο, ανθρώπινες απώλειες. Η καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό σύστημα Κοπέρνικος για την αποτύπωση εικόνων των πλημμυρών, «έτσι ώστε να καταγραφούν οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και ειδικότερα, η Θεσσαλία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κομισιόν αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, Μπάλας Ουζβάρι. «Δυστυχώς πηγαίνουμε από τη μία φυσική καταστροφή στην άλλη στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά δεν είναι οι φωτιές αλλά οι οι πλημμύρες». Τόνισε τέλος ότι θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια εάν χρειαστεί.

Το κόστος της θεομηνίας
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το κόστος της θεομηνίας στη Θεσσαλία. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται». Δήλωσε ότι έχουμε επιταχυνόμενους ρυθμούς σε ένα συνδυασμό φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, κτλ. Ως προς το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή εκτίμησε ότι θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Επίσης εκτίμησε ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα. Συμπλήρωσε ότι «έχουμε ‘προέλαση’ του πλημμυρικού μετώπου όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφικής μάζας από κατολισθήσεις. Τέλος ανέφερε ότι χρειάζεται ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών σχεδίων.

Συνεχίζονται οι διασώσεις στην Καρδίτσα
Συνεχίζονται και σήμερα στην Καρδίτσα οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων με κάθε μέσο. Οκτώ χωριά στη Καρδίτσα χρειάζονται βοήθεια και τα σωστικά συνεργεία θα επιχειρήσουν με βάρκες, Hummer, βαριά μηχανήματα και ελικόπτερα. «Κάποια από τα χωριά δεν είναι προσεγγίσιμα», είπε ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός. «Είναι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στα χωριά και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών τους και περιμένουν να τους παραλάβουν διασώστες», πρόσθεσε. Άγνωστος είναι και ο αριθμός των αγνοούμενων.

Βρέθηκαν οι 6 αγνοούμενοι στην Αγ. Τριάδα Καρδίτσας
Αίσιο τέλος για την περιπέτεια έξι ατόμων στην Αγία Τριάδα του δήμου Παλαμά Καρδίτσας, οι οποίοι αγνοούνταν εν μέσω της καταστροφικής πλημμύρας στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν μαζί με άλλα 21 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ένα μωρό. Επίσης, διασώθηκαν 25 άτομα από τη Μεταμόρφωση, το χωριό που επίσης έχει θαφτεί κάτω απ’ τα λασπόνερα, και άλλα 14 άτομα από την ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων. Ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας θα διανείμουν σε 24 οικισμούς σε Καρδίτσα και Τρίκαλα περισσότερες από 3.000 μερίδες φαγητού και νερού.

Αναστέλλεται η λειτουργία του Πανεπιστημίου
Σύμφωνα με ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών αναστέλλεται η λειτουργία του Πανεπιστημίου στις πόλεις του Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λαμίας λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί. Η επαναλειτουργία των τμημάτων και υπηρεσιών του πανεπιστημίου στις παραπάνω πόλεις θα γίνει, αφού ελεγχθούν τα κτίρια από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δοθεί η σχετική έγκριση, προκειμένου η προσέλευση των φοιτητών και του προσωπικού να γίνει με ασφάλεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *