Sunday , 5 May 2024

Θεσσαλία: Πώς ψηφίζουν οι πλημμυροπαθείς της περιοχής – Πού υπάρχουν προβλήματα

Στην πολύπαθη Θεσσαλία με τη χρήση εκτυπωμένου και επικυρωμένου αντιγράφου της αίτησης του εκλογέα για έκδοση του απολεσθέντος Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και στις επαναληπτικές, της 15ης Οκτωβρίου, οι πλημμυροπαθείς των περιοχών που έχασαν τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, το αντίγραφο θα εκδίδεται από το Αστυνομικό Τμήμα από το οποίο είχε εκδοθεί η απολεσθείσα ταυτότητα και θα φέρει την ένδειξη «ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟΝ». Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα δέχονται το συγκεκριμένο ταυτοποιητικό έγγραφο για να ψηφίσει ο εκλογέας και θα το κρατούν, για να το παραδώσουν μαζί με τα λοιπά έγγραφα στο οικείο Πρωτοδικείο. Στην περίπτωση διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών ο εκλογέας θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία.

Στη Λάρισα
Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η διαδικασία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με αρκετούς Λαρισαίους να επιλέγουν να ψηφίσουν από νωρίς το πρωί. Η προσέλευση των Λαρισαίων στα εκλογικά τμήματα της πόλης άρχισε στις 7.00 το πρωί στα εκλογικά τμήματα της πόλης προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Βόλος: Εκλογές στις λάσπες
Με απουσίες μελών από τις εφορευτικές επιτροπές, ξεκίνησε από τις 7.00 το πρωί και στην Μαγνησία η διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στις περιοχές του δήμου Βόλου που επλήγησαν τις προηγούμενες ημέρες από τις πλημμύρες, όπως στη Νεάπολη και το Παλιό Λιμεναρχείο, η συμμετοχή είναι ισχνή μέχρι αυτή την ώρα, γεγονός που σηματοδοτεί μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων. Στη Μαγνησία που επλήγη από δύο απανωτά σφοδρά κύματα κακοκαιρίας, τον «Daniel» και τον «Elias» υπήρξαν σχολεία που υπέστησαν σημαντικές ζημιές αλλά που αποκαταστάθηκαν και σήμερα λειτουργούν ως εκλογικά τμήματα.

Στο Πήλιο
Στα δύο χωριά του Πηλίου, την Δράκεια και το Πουρί, όπου η οδική πρόσβαση είναι δύσκολη λόγω των καταστροφών κατάφεραν να φτάσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογής αναμέτρησης. Από τους οκτώ συνολικά δήμους της Μαγνησίας μεγάλο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα παρουσιάζει ο δήμος Βόλου , ένας εκ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας, που υπέστη και μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες των δύο θεομηνιών.

Τα προβλήματα
Υπενθυμίζεται πως συνολικά τα εκλογικά τμήματα στον νομό Καρδίτσας είναι 318, στον νομό Μαγνησίας 357, στις Σποράδες 28, στον νομό Τρικάλων 363 ενώ τα περισσότερα καταγράφονται στο νομό Λάρισας όπου υπάρχουν 573 εκλογικά τμήματα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον δήμο Παλαμά Καρδίτσας αλλά και στον δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις – καθώς οι συνθήκες είναι απαγορευτικές – όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών- οι κάτοικοι των συγκεκριμένων πληγέντων περιοχών θα μετακινηθούν στα πλησιέστερα εκλογικά τμήματα που βρίσκονται σε λειτουργία.
Ιδια τακτική θα ακολουθηθεί και στο χωριό Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ, όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου 20 μέρες το χωριό βρέθηκε «βυθισμένο» στα λασπόνερα. Υπενθυμίζεται πως το Σωτήριο είναι το πρώτο χωριό το οποίο κινδύνευε να πλημμυρίσει εάν η στάθμη του νερού στη λίμνη Κάρλα ανέβαινε μερικά εκατοστά ακόμη. Επίσης, στο δήμο αρκετά ζητήματα έχουν ανακύψει λόγω της κακοκαιρίας στη συνοικία Κουλούρι με τέσσερα εκλογικά τμήματα κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε αυτά. Ωστόσο, έχουν βρεθεί εναλλακτικές διαδρομές προσέγγισης και εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει αναστάτωση. Ακόμη, δύο εκλογικά τμήματα της περιοχής του Άνω Βόλου έχουν μεταφερθεί στη γειτονική Ανακασιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *