Monday , 6 May 2024

Θεσσαλία: Σταδιακή αποκατάσταση λειτουργίας του βιολογικού Λάρισας – Αφόρητη η δυσοσμία – Παρέμβαση εισαγγελέα

Αφόρητη είναι η δυσοσμία τις τελευταίες ημέρες που έχει… σκεπάσει τις πόλεις της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων αλλά και τις γύρω περιοχές. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι των περιοχών, η άσχημη μυρωδιά που υπάρχει είναι διάχυτη ακόμη και στο κέντρο των πόλεων, γεγονός που μαρτυρά τα προβλήματα που υπάρχουν στους βιολογικούς καθαρισμούς αλλά και την ύπαρξη νεκρών ζώων τα οποία δεν έχουν ακόμα απομακρυνθεί και βρίσκονται σε προχωρημένη σήψη.

Για 5 ημέρες εκτός λειτουργίας ο βιολογικός της Λάρισας
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πόλη της Λάρισας έμεινε πέντε ημέρες χωρίς βιολογικό καθαρισμό με το γραφείο Τύπου του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη να επιβεβαιώνει πως το σύστημα βιολογικού καθαρισμού είχε υποστεί ζημιές από την πλημμύρα, οι οποίες ξεκίνησαν να επισκευάζονται από την περασμένη Κυριακή (17/9). Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ξεκινήσει σταδιακά η αποκατάσταση και πλέον ο βιολογικός δουλεύει τμηματικά. Ο βιολογικός καθαρισμός είναι στην άκρη της πόλης και δεν έχουν προσχωρήσει τα λήμματα μέσα στη Λάρισα.

Κατεστραμμένος ο βιολογικός καθαρισμός στον Παλαμά
Εκτός λειτουργίας παραμένει για περισσότερες από δέκα ημέρες ο βιολογικός καθαρισμός στον Παλαμά Καρδίτσας ο οποίος έχει πλημμυρίσει. Ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου επιβεβαίωσε πως ο βιολογικός καθαρισμός της περιοχής έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Όπως ανέφερε «ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί. Είχε πλημμυρίσει και πλέον έχει καταστραφεί. Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Η δυσοσμία που υπάρχει στην περιοχή πιθανώς οφείλεται σε αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη νεκρά ζώα τριγύρω που δεν έχουν απομακρυνθεί».

Αφόρητη η δυσοσμία και στα Τρίκαλα
Επιπλέον, εδώ και αρκετές ημέρες κατά τις βραδινές ώρες έντονη δυσοσμία από τα χιλιάδες νεκρά ζώα πλήττει την πόλη των Τρικάλων και κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Σμήνος κουνουπιών πλήττει την περιοχή με τους υγειονομικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Κελέτση, μέχρι χθες είχαν συλλεχθεί μόνο τα μισά από τα 70.935 αιγοπρόβατα και λιγότερα από τα μισά από τα 131.795 πτηνά. Πρόκειται για μια υγειονομική «βόμβα» που απειλεί ολόκληρη τη Θεσσαλία. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ακόμη προχωράει η περισυλλογή των ζώων, ενώ είναι πιθανό στις αποχετεύσεις να υπάρχουν νεκρά ψάρια και ζώα απ’ όπου ενδέχεται να προέρχεται η δυσοσμία.

Παρέμβαση εισαγγελίας
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας προκάλεσαν οι επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή που συνδέονται άμεσα με την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Το πρώτο σκέλος των παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο αφορά τη ρύπανση του Πηνειού από τη μη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών της Λάρισας, χωρίς ακόμη να έχει απαντηθεί το ερώτημα εάν λειτουργούν οι βιολογικοί καθαρισμοί άλλων πόλεων της Δυτικής Θεσσαλίας. Και το δεύτερο σκέλος αφορά την αρμοδιότητα της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ασφαλή για τη δημόσια υγεία -χωρίς «ολιγωρία ή χρονοτριβή»- διαχείριση των νεκρών ζώων που θανατώθηκαν από τις πλημμύρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *