Friday , 10 May 2024

Θεσσαλία: Τα τρία μέτρα φτάνει το νερό στα προάστια της Λάρισας – Ανησυχία για τα χωριά σε Καρδίτσα και Τρίκαλα

Πάνω από τα 10 μέτρα ανέβηκε η στάθμη των νερών του ποταμού Πηνειού και σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται η Λάρισα. Από τη νύχτα δίνεται μάχη με τις δυνάμεις της φύσης προκειμένου το νερό να μην πλημμυρίσει την πόλη της Λάρισας. Στα προάστια της πόλης παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, η στάθμη των υδάτων σε Γιάννουλη, Άγιο Θωμά, Εργατικές Κατοικίες και Ιπποκράτη έχει ανεβεί στα δυόμιση με τρία μετρά ενώ το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί. Ανέφερε ότι σήμερα οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στην Πηνειάδα.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι σε Καρδίτσα και Τρίκαλα
Εν τω μεταξύ μεγαλώνει η ανησυχία για τις περιοχές της Καρδίτσας και των Τρίκαλων – όπου στα πλημμυρισμένα χωριά δεκάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι -για τέταρτη μέρα- κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες χωρίς νερό και τροφή. Στο μεταξύ λίγο μετά τις 11 χθες το βράδυ η Πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως σορός ηλικιωμένης ανασύρθηκε από οικία, στην περιοχή Μαραθέα Καρδίτσας. Σύμφωνα με διευκρίνιση από την Πυροσβεστική, η άτυχη ηλικιωμένη περιλαμβάνεται στους 10 νεκρούς που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Πυροσβεστική: 2.806 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων
Συνολικά από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα Σάββατο τις 7 στις το πρωί, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής έχουν γίνει 2.806 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.
Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έγιναν 5.427 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 790 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
-Στη Λάρισα 670 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 193 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 190 άτομα.
-Στην Καρδίτσα, 1.480 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 310 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 710 άτομα.
-Στα Τρίκαλα, 885 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 143 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι δηλώσεις για αποζημιώσεις
Υπό εξέταση βρίσκεται ο αρχικός σχεδιασμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος προέβλεπε να καταβάλλει στα μέσα Οκτωβρίου τις προκαταβολές των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία. Η εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού θα εξαρτηθεί από την επέκταση των καταστροφών που άφησε πίσω της η υπερχείλιση του Πηνειού, καθώς σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο χρόνος αποστράγγισης των νερών που έχουν κατακλύσει τις καλλιέργειες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος έχουν δώσει εντολή να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς ο μηχανισμός του Οργανισμού ώστε να οριοθετηθούν άμεσα οι περιοχές όπου υπάρχουν καταστροφές και να μπορέσουν να καταβληθούν το συντομότερο οι προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς. Στις πρώτες εκτιμήσεις θα ληφθούν υπ’ όψιν οι καταγραφές των εκτιμητών, οι δορυφορικές λήψεις και η στάθμη των υδάτων. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων για αποζημιώσεις, η οποία και θα παραμείνει ανοικτή έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *