Tuesday , 23 April 2024

Θεσσαλονίκη: Έως και 50% η αύξηση μίσθωσης ακινήτων σε περιοχές με στάσεις του Μετρό – 70% – 80% η αύξηση μίσθωσης ακινήτων την τελευταία τριετία στην πόλη

Το Μετρό Θεσσαλονίκης ως έργο υποδομής που θα διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων της πόλης έχει γίνει και ρυθμιστής στις τιμές ακινήτων όσον αφορά τη μίσθωση ή και την αγορά διαμερίσματος ή καταστήματος. Η εγγύτητα ενός διαμερίσματος σε στάση μετρό είναι κάτι που «διαφημίζουν» οι ιδιοκτήτες στις αγγελίες για μίσθωση των ακινήτων. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μεσιτών Θάνος Τσουλκανάκης «δραματικά έχουν αυξηθεί τα ενοίκια για τα διαμερίσματα και την επαγγελματική στέγη σε περιοχές όπου υπάρχουν οι στάσεις του Μετρό στη Θεσσαλονίκη».

Οι τρεις παράγοντες
Όπως διευκρινίζει ο κ. Τσουλκανάκης «αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Σίγουρα στο ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια τουριστική πόλη αυτή τη στιγμή η οποία έχει απορροφήσει πολλά ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση, το δεύτερο ότι στατιστικά έχει αφαιρεθεί κατά 14%, έχει μικρύνει η ιδιοκατοίκηση, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ οπότε αυτό το 14% που έχει χάσει το σπίτι του, με κάθε τρόπο, κάπου πρέπει να μείνει και το τρίτο είναι ότι η ανοικοδόμηση ξεκίνησε την τελευταία διετία – τριετία και υπάρχει ικανοποιητική προσφορά καινούριων διαμερισμάτων προς μίσθωση».

Υπέρογκες απαιτήσεις των ιδιοκτητών
«Στις περιοχές όπου βρίσκονται στάσεις του Μετρό τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα όσον αφορά τη μίσθωση σε σχέση με άλλες περιοχές της πόλης. Και ιδιαίτερα όσον αφορά τις επαγγελματικές μισθώσεις. Εγώ εδώ θεωρώ ότι υπάρχει μια ‘φούσκα’ στο μυαλό των ιδιοκτητών πως θα δημιουργηθεί μια ‘πηγή’ που θα παράγει πολύ μεγάλο εισόδημα. Αυτό θα διαπιστώσουν πολύ σύντομα ότι δεν μπορεί να ισχύσει. Το Μετρό είναι ένα μεταφορικό μέσο που θα διευκολύνει την πόλη, δεν θα λύσει όλα της τα προβλήματα ούτε θα ‘γεννήσει’ χρήματα σε αυτούς οι οποίοι μισθώνουν τα ακίνητα οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι άνθρωποι από την επαρχία. Εγώ είμαι παθών αυτής της πολιτικής των ιδιοκτητών γιατί η επιχείρηση, τα γραφεία μας, είναι μπροστά σε στάση του Μετρό. Τον άλλο μήνα λήγει το συμβόλαιό μου και αδιαπραγμάτευτα ο ιδιοκτήτης μου ζήτησε 50% αύξηση στο υπάρχον συμβόλαιο το οποίο… τρέχει». Αλλά και τα ενοίκια σε διαμερίσματα είναι υπέρογκα. Σύμφωνα με παράδειγμα που αναφέρει ο αντιπρόεδρος Μεσιτών Θεσσαλονίκης «για ένα νορμάλ σπίτι, μια γκαρσονιέρα σε στάση του Μετρό μίσθωση κάτω από 450 ευρώ -500 ευρώ δεν βρίσκεις. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα σε περιοχές γύρω από τις στάσεις του Μετρό».

Στα.. ύψη οι μισθώσεις σε όλη την πόλη
Ο κ. Τσουλκανάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις υπέρογκες απαιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που «επικρατούν» στη Θεσσαλονίκη. ‘Οπως τόνισε «αυτή τη στιγμή οι απαιτήσεις είναι πάρα πολύ υψηλές. Δηλαδή σε σχέση με τις περσινές τιμές βλέπουμε μια αύξηση η οποία στις πιο πολλές περιοχές είναι πάνω από το 15%. Δηλαδή έχουμε μια γεωμετρική αύξηση τον τελευταίο χρόνο που φτάνει το 70% -80% την τελευταία τριετία. Θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ένα συμβόλαιο είναι μαραθώνιος. Δεν είναι να πάρουμε ένα ή δύο ενοίκια μπροστά και μετά να τυρρανιόμαστε. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με στοιχεία δημοσιευμένης έρευνας αυτή τη στιγμή στη χώρα σε 52% ανέρχονται τα απλήρωτα ή κακοπληρωμένα ενοίκια ακινήτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *