Friday , 29 March 2024

Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Λάρισα: Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό νόμο

Αρκετά ικανοποιητικά, όσον αφορά την τήρηση του αντιπαπνιστικού νόμου, μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα των ελέγχων συμμόρφωσης στο νέο νόμο, που έγιναν χθες (Σάββατο) βράδυ και σήμερα το πρωί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα από επιθεωρητές-ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛΑΣ. Τις χειρότερες “επιδόσεις” φαίνεται να καταγράφει η Λάρισα, ενώ η καλύτερη εικόνα προκύπτει μάλλον για τη Θεσσαλονίκη.

Οι κοινές δράσεις της ΕΑΔ και της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποσκοπούν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων μερών για τα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας από τον σεβασμό των αντικαπνιστικών διατάξεων, καταγράφοντας παράλληλα τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών-εκπροσώπων καταστημάτων που ελέγχθηκαν ήταν συνεργάσιμοι κι επέδειξαν επαγγελματισμό και κατανόηση της σημασίας τήρησης του θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και το σεβασμό όσων δεν καπνίζουν.

Ανά πόλη, από τους ελέγχους προέκυψε ότι:

-Στη Θεσσαλονίκη, ελέγχθηκαν συνολικά 21 καταστήματα, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ταχείας εστίασης και μπαρ-καφετέριες στις περιοχές πλατεία Αριστοτέλους, Λαδάδικα, Λ. Νίκης και Λευκός Πύργος. Σε 18 καταστήματα με αριθμό θαμώνων 20-220 δεν βρέθηκαν καπνίζοντες, ενώ καταγράφηκε η ύπαρξη σήμανσης, καθώς και η απουσία σταχτοδοχείων από τα τραπέζια. Σε τρία καταστήματα βρέθηκαν καπνίζοντες και, ειδικότερα, στο πρώτο 10 σε σύνολο 70 θαμώνων, στο δεύτερο 10 σε σύνολο 90 θαμώνων (χρήση ναργιλέ) και στο τρίτο 35 σε σύνολο 85 θαμώνων. Σε πέντε καταστήματα δεν υπήρχαν σημάνσεις ή/και δεν είχαν ληφθεί λοιπά μέτρα αποτροπής.

-Στη Λάρισα, οι έλεγχοι διενεργήθηκαν τόσο σε κεντρικά, όσο και σε περιφερειακά σημεία της πόλης σε συνολικά 22 επιχειρήσεις διαφόρων κατηγοριών, όπως κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια-μπαρ, ταβέρνες και παιδότοποι. Σε τρία καταστήματα κάπνιζαν περισσότεροι από 30 θαμώνες και σε τέσσερα βρέθηκαν 10-19 καπνίζοντες. Επίσης, σε επτά καταστήματα, μολονότι δεν βρέθηκαν καπνίζοντες την ώρα του ελέγχου, υπήρχαν έντονη μυρωδιά καπνού και σταχτοδοχεία στα τραπέζια. Σήμανση περί απαγόρευσης καπνίσματος υπήρχε μόνο σε επτά από τα καταστήματα. Στους παιδότοπους δεν κάπνιζε κανείς, ούτε υπήρχαν σταχτοδοχεία στα τραπέζια.

-Στην Αθήνα, ελέγχθηκαν συνολικά 15 καταστήματα, εστίασης και μπαρ-καφετέριες, στις περιοχές Αμπελόκηποι και Κεραμικός, για κάποια εκ των οποίων υπήρχαν καταγγελίες στην ΕΛΑΣ. Σε εννέα καταστήματα, κάποια εκ των οποίων την ώρα του ελέγχου είχαν 100-160 θαμώνες, δεν κάπνιζε κανείς. Σε δύο καταστήματα κατεγράφησαν τέσσερις καπνίζοντες σε σύνολο 15-20 θαμώνων σε κάθε ένα εξ αυτών. Σε τρία καταστήματα υπήρχαν μεν σημάνσεις, αλλά, λόγω του χαρακτήρα της δραστηριότητάς τους, υπήρχαν αρκετοί καπνίζοντες ναργιλέ. Ένα εκ των ελεγχθέντων καταστημάτων ήταν ανοικτό roof garden».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *