Sunday , 5 May 2024

Θεσσαλονίκη –Αθηνών: Σήμερα μετά τις 17.00 μ.μ. στην κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα – Μετά από 1,5 μήνα το πλήρες άνοιγμα

«Γίνονται προσπάθειες και έλεγχοι ώστε σήμερα, Τετάρτη το απόγευμα, μετά τις 17:00 μ.μ., να αποδοθεί στην κυκλοφορία και για τα βαρέα οχήματα το τμήμα Γυρτώνης – Συκουρίου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών», έκανε γνωστό ο αντιπρόεδρος της «Hellastron» και διευθύνων σύμβουλος της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» Δημήτριος Γκατσώνης από το βήμα του 6ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ITC 2023. Γίνονται προσπάθειες και συνεχείς έλεγχοι δήλωσε ο κ. Γκατσώνης.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων
Η κίνηση των οχημάτων θα συνεχίσει να πραγματοποιείται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, μέχρι την πλήρη απόδοση και των δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση σε κυκλοφορία. Όπως είπε ο κ. Γκατσώνης, στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου, μήκους 3 χλμ., το τοίχωμα είναι μόλις 2 μέτρα, με αποτέλεσμα ο δρόμος να είχε μετατραπεί σε κωπηλατοδρόμιο. «Μόλις υποχώρησαν τα νερά, κάναμε τους απαραίτητους ελέγχους και αποδόθηκε σταδιακά στην κυκλοφορία», πρόσθεσε. Ο κ. Γκατσώνης μίλησε για ένα φυσικό φαινόμενο «που παρακολουθεί στενά ο παραχωρησιούχος. Όμως η μείωση της στάθμης των νερών είναι πολλή αργή», τόνισε το στέλεχος της εταιρείας, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα τα νερά να λιμνάζουν.

Σε τρεις φάσεις η αποκατάσταση του οδικού δικτύου
Με βάση τους σχεδιασμούς, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο εθνικό οδικό δίκτυο θα γίνει σε τρεις φάσεις. Η πρώτη ήταν μόλις καθαρίστηκε ο δρόμος από τα νερά και έγινε ο έλεγχος του οδοστρώματος που διήρκησε περίπου μία εβδομάδα, μέχρι να δοθεί σε κυκλοφορία η μία λωρίδα για τα ΙΧ. Η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα με τη χρήση του δρόμου από βαρέα οχήματα και αφού έχουν προηγηθεί όλοι οι σχετικοί έλεγχοι. Η τρίτη φάση είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί αφού θα πρέπει να αποστραγγιστούν όλα τα νερά και να γίνουν επιπλέον έλεγχοι και γεωτρήσεις για να φανεί η κατάσταση του επιχώματος. Οι τεχνικοί μιλούν για μια καλή κατασκευή αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε- όπως δήλωσε ο κ. Γκατσώνης- από 1 έως 1,5 μήνα. Τόνισε πάντως ότι οι νέες υποδομές που κατασκευάστηκαν (πλην μίας σήραγγας που πλημμύρισε για αρκετές ώρες) δεν επλήγησαν όπως και οι γέφυρες παρά το γεγονός ότι η στάθμη του νερού έφτασε τα 7 έως 8 μέτρα, ενώ η πεζογέφυρα στα Τέμπη καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο κ. Γκατσώνης μίλησε για τεράστιες καταστροφές και στο περιφερειακό οδικό δίκτυο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *