Saturday , 20 April 2024

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία από τα περιστατικά βίας σε σχολεία στα δυτικά της πόλης

Πληθαίνουν τα περιστατικά σχολικής βίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα σε σχολεία του Ευόσμου προκαλώντας ανησυχία σε γονείς και μαθητές της περιοχής. «Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα ο δήμος μας με τέτοια φαινόμενα σχολικής βίας και γενικότερα βίας είτε μέσα είτε έξω από το σχολείο», λέει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Ευόσμου-Κορδελιού «Αριστοτέλης» Λεωνίδας Ναθαναηλίδης. Και επισημαίνει «πέρσι για πολλούς μήνες στην πλατεία του Ευόσμου υπήρχε μόνιμα μια κλούβα της αστυνομίας και υπήρχαν πολλά τέτοια περιστατικά από ομάδες ανηλίκων οι οποίες επιτίθονταν σε συμμαθητές τους. Τους άρπαζαν κινητά ή είχαν διάφορες λογομαχίες και διαφορές μεταξύ τους. Οπότε δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά. Και δυστυχώς δεν θα είναι και η τελευταία. Τα φαινόμενα βίας, αν δεν πάρουμε μέτρα, θα τα έχουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα και μάλιστα θα είναι πολύ συχνά. Είμαστε μια περιοχή η οποία είναι εργατική. Έχει ανέργους, εργαζόμενους χαμηλά αμειβόμενους. Η κρίση έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην περιοχή μας. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ενδοιοικογενειακή βία αυτή καθαυτή. Η βία της καθημερινότητας του πώς θα πληρωθούν οι λογαριασμοί, το νοίκι, και όλα τα οικογενειακά έξοδα μπορεί να φέρουν ένα παιδί, έναν έφηβο σε μια εκτόνωση τέτοιας διάστασης».

«Πρόληψη κι όχι διαπίστωση»
Και όπως τονίζει ο κ. Ναθαναηλίδης για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων «εμείς αυτό που ζητάμε σαν Ένωση Γονέων και σαν Ομοσπονδία λέμε ότι πρέπει θα πρέπει -η σχολική κοινότητα το έχει αποδεχθεί και εφαρμόζεται μερικώς – να έχουμε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς καθημερινά στα σχολεία για να μπορούν και να προλαβαίνουν τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουνε ψυχολόγοι αλλά σ΄ ένα σχολείο που -η δική μας περιοχή έχει 18.000 μαθητές- έχει 500 παιδιά κάθε σχολείο ο ψυχολόγος έρχεται μια φορά την εβδομάδα. Είναι αδύνατο να παρακολουθήσει την αλλαγή συμπεριφοράς ενός παιδιού και να παρέμβει, γιατί αυτή είναι η δουλειά του επιστημονικά, η πρόληψη. Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να μεριμνήσει. Πρέπει να διατεθούν κονδύλια από το υπουργείο ώστε να γίνουν προσλήψεις. Να υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία. Ώστε να προλαβαίνουν τέτοιου είδους φαινόμενα κι όχι εκ των να υστέρων να τα διαπιστώνουμε», καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Ευόσμου-Κορδελιού.

Περιστατικά βίας μέσα σε λίγες μέρες
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη εξωσχολικοί ανήλικοι εισέβαλαν στην αίθουσα του 2ου ΕΠΑΛ στον Εύοσμο – Κορδελιό στη Θεσσαλονίκη και τραυμάτισαν 62χρονη καθηγήτρια την ώρα του μαθήματος. Μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Την ίδια ώρα διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για υπόθεση bullying σε γυμνάσιο της περιοχής του Ευόσμου. Προηγήθηκε καταγγελία των γονέων 14χρονης μαθήτριας της Γ’ Γυμνασίου που ανέφεραν ότι η κόρη τους έπεσε θύμα σχολικού εκφοβισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *