Friday , 3 May 2024

Θεσσαλονίκη: Ανικανοποίητοι οι αγρότες από την κυβέρνηση – Στις 12.00 το μεσημέρι το συλλαλητήριο στο πλαίσιο της Agrotica

«Καζάνι» που βράζει ο αγροτικός χώρος καθώς οι εξαγγελίες της κυβέρνησης θεωρήθηκαν «ψίχουλα» από τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας. Στις 12.00 σήμερα το μεσημέρι αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία πραγματοποιούν συλλαλητήριο έξω από το χώρο της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της 30ης Agrotica.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
Οι αγρότες με τα περίπου 350 τρακτέρ παραμένουν στη Νότια Πύλη της ΔΕΘ, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σχολίασαν ότι «τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν επαρκούν», αν και όπως είπαν, «κατανοούν το γεγονός ότι οι εξαγγελίες των μέτρων αφορούν κυρίως τη βαριά πληγείσα στο πρόσφατο παρελθόν Θεσσαλία, αλλά χρειάζονται όλοι περισσότερη ενίσχυση για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του». Πολλοί μάλιστα λένε πως «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Θα παραμείνουμε στη θέση μας εδώ μπροστά στην Agrotica χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και θα αποχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου, σε ώρα που θα προκαλέσουμε μάλιστα τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό στην πόλη», τονίζει ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Παραδείσης. «Δεν είμαστε ζητιάνοι να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον».

Οι προτάσεις των αγροτών της Θεσσαλίας
Χθες το απόγευμα οι αγρότες της Θεσσαλίας παρουσίασαν την αντιπρότασή τους σε όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Όπως είπαν «θα στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία θα ζητούν:
-Άμεσα αποζημιώσεις για τις καταστροφές από την καταιγίδα Daniel
-Άμεσες αποζημιώσεις για τη λίμνη Κάρλα και αντιπλημμυρικά έργα
-Μέτρα για το κόστος παραγωγής». Ανακοίνωσαν επίσης ότι:
«-Από Δευτέρα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις
-Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια για περαιτέρω αποφάσεις
-Σήμερα στην Agrotica συμμετέχουμε το συλλαλητήριο».

Μπλόκα σε όλη τη χώρα
«Ενισχύουμε τα μπλόκα συντονιζόμαστε πανελλαδικά, δεν κάνουμε βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε», τονίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, υποστηρίζοντας πως «τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα. Διεκδικούμε στην επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας». Η κύρια δύναμη των αγροτών βρίσκεται στην Καρδίτσα, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.500 τρακτέρ- ακολουθούμενη από τον Πλατύκαμπο με 500, στην Πτολεμαϊδα 200, στο Κάστρο Βοιωτίας 170, στην Κουλούρα Ημαθίας και στο Δερβένι Θεσσαλονίκης επίσης από 150 τρακτέρ. Επίσης, 100 τρακτέρ βρίσκονται στα Μουδανιά και 100 στα Τρίκαλα, 70 στην Καλαμπάκα και 50 στην Επανομή. Οι αγρότες παραμένουν στα σημεία -εκτός αυτών που αποχώρησαν για να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *