Wednesday , 1 May 2024

Θεσσαλονίκη: Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών σήμερα – Τί… τρέχει με δωρεάν είσοδο σε «εντός των τειχών» εκδηλώσεις

Πέμπτη 18 Απριλίου και γιορτάζεται, σήμερα, η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών με ελεύθερη είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μουσεία και σε μνημεία της Ελλάδας που υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού. Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, επίσης γνωστή κι ως Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομιάς, είναι διεθνής ημέρα εορτασμού και ορίστηκε σπό τη γενική συνέλευση της UNESCO το 1983. Στη Θεσσαλονίκη ελεύθερη είναι η είσοδος στα μουσεία και μνημεία της πόλης όπως στο Βυζαντινό, στο Αρχαιολογικό μουσείο κ.ά. Κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία σήμερα να… απολαύσουν εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους κι άλλες εκδηλώσεις εντός των «τειχών» της πόλης.

Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης: «πλημμυρίζει» χρώματα και αρώματα
Με χρώματα, αρώματα, λουλούδια και φυτά γεμίζει και φέτος ο δήμος Αμπελοκήπων–Μενεμένης με την «ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ 2024» που ανοίγει για ακόμη μία χρονιά τις… πόρτες της στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα κάνει, σήμερα, Πέμπτη (18/4) στις 7:30 μ.μ. ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Απριλίου. «Ήρθε η ώρα να βάλουμε το χρώμα στη ζωή μας υιοθετώντας λουλούδια και φυτά αλλά και διασκεδάζοντας με το ποικίλο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί η αντιδημαρχία Πολιτισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου. Η είσοδος στην ανθοέκθεση είναι ελεύθερη.
*Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές: 09.00 π.μ. -14.00 μ.μ. και 17.00 μ.μ. – 22.00 μ.μ., Σάββατο – Κυριακή 09.00 π.μ.-22.00 μ.μ.

Ε. Ο. Θεσσαλονίκης- Μουδανιών: Έργα με κλειστές λωρίδες
Συνεχίζονται και σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, οι εργασίες που εκτελεούνται από συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε διάφορα σημεία της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Ν. Μουδανιών. Λόγω των εργασιών υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστές λωρίδες.
Εργασίες αποκατάστασης μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας: Συνεχίζονται οι εργασίες στο αριστερό και δεξιό έρεισμα τμηματικά επί της επαρχιακής οδού Μουδανίων – κύκλωμα Κασσάνδρας (κυκλικός κόμβος Κασσανδρείας), από τη Χ.Θ.5+500 έως τη Χ.Θ.5+800 (γέφυρα Ν. Ποτίδαιας) με κατεύθυνση προς Κασσάνδρα. Επίσης οι εργασίες στο δεξιό έρεισμα επί της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν.Μουδανιών, στα εξής σημεία:

-στη Χ.Θ.51+800, με κατεύθυνση προς Ν. Μουδανιά,

-στη Χ.Θ.52+300, με κατεύθυνση προς Ν. Μουδανιά,

-στη Χ.Θ.58+000, με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη,

-στη Χ.Θ.55+540, με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη,

-Χ.Θ.56+500, με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη
Επισημαίνεται ότι οι εργασίες θα εκτελεστούν από κινητά συνεργεία στα στηθαία ασφαλείας της οδού, με αποκλεισμό τμηματικά της δεξιάς ή αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας κατά περίπτωση. Ο χρόνος αποκλεισμού των παραπάνω οδικών τμημάτων για την εκτέλεση των εργασιών είναι σχετικά μικρός και σύμφωνα με την εξέλιξη των εργασιών.

Εργασίες κοπής πρασίνου
Οι εργασίες κοπής πρασίνου στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών συνεχίζονται στο τμήμα από τη Χ.Θ. 6+000 (κόμβος Βούλγαρη) έως τη Χ.Θ. 18+850 (περιοχή Ρυσίου) και επί του οδικού τμήματος από το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (γέφυρα Ανθεμούντα) έως την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών (Α/Κ Προφήτη Ηλία). Οι εργασίες κοπής πρασίνου πραγματοποιούνται ως εξής:
– δεξιά της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στο τμήμα από τη Χ.Θ. 6+000 (κόμβος Βούλγαρη) έως τη Χ.Θ. 18+850 (περιοχή Ρυσίου) και στις δύο κατευθύνσεις, τμηματικά, κατά το χρονικό διάστημα, από την Τετάρτη 17 Απριλίου έως και την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024. Επισημαίνεται ότι αύριο, Παρασκευή 19 Απριλίου, οι εργασίες θα εκτελεσθούν στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, ενώ τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 οι εργασίες θα εκτελεσθούν στην κατεύθυνση προς Νέα Μουδανιά.

Θεολογική σχολή ΑΠΘ: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ιερή Τέχνη»
Η Θεολογική σχολή του ΑΠΘ και η Αγιορειτική Εστία συνδιοργανώνουν εκδήλωση για την προβολή του ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου με τίτλο: «Ιερή Τέχνη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18.30 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο Δ΄ του 1ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Η ταινία ντοκιμαντέρ «Ιερή Τέχνη» ακολουθεί τη διαδρομή της Βυζαντινής εικονογραφίας εκ των έσω. Σύγχρονοι εικονογράφοι – ζωγράφοι και θεωρητικοί της Βυζαντινής τέχνης επιχειρούν μια αναφορά στις εμβληματικές στιγμές της Βυζαντινής εικονογραφίας. Συμμετέχουν ως ομιλητές οι: Ιόλη Καλαβρέζου καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισµού, Harvard University / Μαρία Νάνου Ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης, Θεολόγος από το ΕΔΙΠ τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού καθηγήτρια Παρασκευή Παπαδημητρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Καλαμαριά: Εν… δράσει η Κεντρική Βιβλιοθήκη
Η… καρδιά του πολιτισμού χτυπά στην Καλαμαριά και το βιβλίο βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Μετά το πρώτο δίμηνο των δράσεων και εκδηλώσεων, ο δήμος Καλαμαριάς, η αντιδημαρχία Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Πολιτισμού και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του δήμου, ανανεώνουν το… ραντεβού τους στο Remezzo. Σήμερα από τις 6:30μ.μ.-9.00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο για τους φίλους των βιβλίων, των χαρτών και των αρχείων με θέμα «Αστικοί μύθοι και θρύλοι της Θεσσαλονίκης – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς. Το διαδραστικό εργαστήριο διερευνά αστικούς μύθους της πόλης που έφτασαν από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας ή έχουν περάσει πια στη σφαίρα της μυθολογίας. Από τα Κάστρα και τις υπόγειες στοές μέχρι τα στοιχειωμένα σπίτια της λεωφόρου των Εξοχών και την παραλία της Αρετσούς, θα… περιηγηθούμε στον χάρτη αναζητώντας τα τοπόσημα της πόλης που ακόμα γεννούν αστείες ή τρομακτικές ιστορίες. Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες και υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων. Συμμετοχή με προεγγραφή.

ΕΟΔΥ: Πού γίνονται σήμερα rapid test
Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Στη Θεσσαλονίκη γίνονται σήμερα στα εξής σημεία:
-Νότια Πύλη ΔΕΘ, Αγγελάκη με Λεωφ. Στρατού, 09:30 π.μ -19:00 μ.μ.
-Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη, ΚΑΠΗ Πανοράματος, Αγ. Γεωργίου 4, 09:00 π.μ -15:00 μ.μ.
-Δ. Καλαμαριάς, εντός Δημοτικού Θεάτρου, οδός Χηλής και Τριπόλεως 12, 13:00 μ.μ.-19:00 μ.μ.
-Δ. Θέρμης, Περιφερειακό ιατρείο, Τρίλοφος, 09:30 π.μ -14:30 μ.μ.
-Δ. Θερμαϊκού, ΚΑΠΗ Μηχανιώνας, Μάρκου Μπότσαρη, 09:00 π.μ -14:30 μ.μ.
-Δ. Παύλου Μελά, ΚΑΠΗ Καρατάσιου, Αλκιβιάδου 10, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
-Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Β ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων, Ελευθερίας 55, 09:00 π.μ. -15:00 μ.μ.
-Δ. Ωραιοκάστρου, Α ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου, Τραπεζούντος 31, 09:00 π.μ -14:30 μ.μ.
-Δ. Λαγκαδά, Περιφερειακό ιατρείο, Γερακαρού, 09:30 π.μ -11:15 μ.μ.
-Δ. Λαγκαδά, κτίριο κοινότητας, Άγιος Βασίλειος, 12:00-14:00 μ.μ.
-8ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Αρτάκης 9, Κάτω Τούμπα, 09:00 π.μ -14:00 μ.μ.
-6ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Νούκα Στεφάνου 10, Χαριλάου, 09:00 π.μ -14:00 μ.μ.
-Ιατρείο ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλίσσης Όλγας 198, στον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας, 09:30 π.μ -15:00 μ.μ.
-Νοσοκομείο «Παπανικολάου», Εξοχή, 08:30 π.μ.-15:00 μ.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *