Friday , 3 May 2024

Θεσσαλονίκη: Δύο δράσεις για την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – Ρεκόρ τετραετίας το 2023 στα νέα κρούσματα

Τις 531 (5,1 ανά 100.000 πληθυσμού) έφτασαν οι νέες διαγνώσεις για HIV τους πρώτους 10 μήνες του 2023, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν χθες στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) στην Αθήνα.

Δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Η 1η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τον αγώνα κατά του HIV/AIDS με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού γύρω από τον ιό, τους τρόπους μετάδοσης, εξέτασης και πρόληψης. Το κεντρικό μήνυμα για τη φετινή χρονιά είναι «Αφήστε τις Κοινότητες να Ηγηθούν – Let Communities Lead». Με δράση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού της πόλης συμμετέχουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και το τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, από τις 12.00 μ.. – 18.00 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και ενημέρωση του κοινού από γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό των Δημοτικών Ιατρείων του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Θετική Φωνή. Επίσης ενημερωτική δράση θα πραγματοποιηθεί και από τις 14.00 μ.μ. – 21.00 μ.μ. και στην Καμάρα σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ανησυχούν οι ειδικοί
Τα πρόδρομα αποτελέσματα έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, καθώς οι νέες διαγνώσεις βρίσκονται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 4 προηγούμενων ετών. Η ηλικιακή ομάδα που καταγράφηκαν τα περισσότερα νέα περιστατικά HIV είναι αυτή των 30-39 ετών. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας περίπου 20.493 περιστατικά, με κυριότερο τρόπο μετάδοσης την απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Τα υψηλότερα ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης, καταγράφηκαν στις γυναίκες (72,6%), στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (74,4%), στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών κατά τη διάγνωση (68%) και στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας (67,9%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *