Sunday , 28 April 2024

Θεσσαλονίκη: «Εγκαινιάζονται» σήμερα τα απογευματινά χειρουργεία παρουσία των Γεωργιάδη και Θεμιστοκλέους

Στη Θεσσαλονίκη «εγκαινιάζονται» σήμερα, Τρίτη 12 Μαρτίου, οι πέντε πρώτες απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις στο ΕΣΥ. Τα πρώτα χειρουργεία εκτός πρωινού ωραρίου ξεκινούν από δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αναμονές.

Οι επεμβάσεις
Η πρώτη επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» -όπου σήμερα θα διενεργηθούν συνολικά τέσσερις- θα γίνει στις 16.00 μ.μ. και άλλη μία –η πέμπτη επέμβαση – στις 17.00 μ.μ. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ». Στα πρώτα απογευματινά χειρουργεία θα παραστούν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Είναι άνθρωποι που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των απογευματινών χειρουργείων, γιατί αναμένουν να χειρουργηθούν από το 2020», δήλωσε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα περιστατικά και πόσο θα στοιχίσουν
Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» θα εξυπηρετηθούν επί πληρωμή εκτός πρωινού ωραρίου δύο ορθοπεδικά περιστατικά και θα γίνουν και δύο επεμβάσεις που εμπίπτουν στη γενική χειρουργική, ενώ ένας ακόμη ασθενής θα χειρουργηθεί σήμερα στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ». Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ το κόστος για τον ασθενή είναι μικρότερο από το αυτό που θα επιβαρυνόταν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι το απογευματινό χειρουργείο στο ΕΣΥ για τη βουβωνοκήλη κοστίζει 500 ευρώ, ενώ στο ιδιωτικό ξεπερνά τα 1.800 ευρώ. Μία χολοκυστεκτομή, που στο απογευματινό χειρουργείο στοιχίζει από 500- 1.200 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει πάνω από 2.500 ευρώ και μία επέμβαση καταρράκτη στο ΕΣΥ στοιχίζει 300-500 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 800 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η αμοιβή που θα καταβάλει ο ασθενής θα κυμαίνεται από 300 – 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης.

Η πόλη με τις περισσότερες αναμονές
Το 53% των ασθενών που περιμένουν πάνω από έναν χρόνο να χειρουργηθούν, περίπου 14.000 περιστατικά, βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούν 43 χειρουργικές αίθουσες από τις 70 που είναι ανεπτυγμένες, λόγω ελλείψεων προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών και αναισθησιολόγων. Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το οποίο έχει τις περισσότερες μεγάλες αναμονές, λειτουργούν 10 χειρουργικές αίθουσες από τις συνολικά 14 που είναι ανεπτυγμένες. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία είχαν εκδηλώσει μέχρι την περασμένη Παρασκευή, (8/3), 13 νοσηλευτές χειρουργείου (εργαλιοδότες) και 7 νοσηλευτές του αναισθησιολογικού τομέα. Με βάση τον προγραμματισμό του νοσοκομείου, η Ομοσπονδία εκτιμά ότι συνολικά θα γίνονται 10 με 15 απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα, δηλαδή, 40 με 60 το μήνα. Σημειώνεται ότι στη λίστα αναμονής του νοσοκομείου βρίσκονται 9.000 ασθενείς Όσον αφορά στο «ΑΧΕΠΑ», σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ είναι ανεπτυγμένες 10 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν κατά μέσο όρο οι 5.

Απογευματινά χειρουργεία σταδιακά σε 150 νοσοκομεία
Μετά το «Παπαγεωργίου» και το «ΑΧΕΠΑ» τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα νοσοκομεία που έχουν δηλώσει έτοιμα να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, όπως το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, το Γ.Ν. Καβάλας και το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος». Μονοψήφιος είναι ο αριθμός των νοσοκομείων που δήλωσαν πλήρη αδυναμία να συμμετέχουν στο θεσμό, καθώς δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. «Πάνω από 150 νοσοκομεία δήλωσαν ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία. Επομένως, έχουν το αναγκαίο προσωπικό για να τα κάνουν», είπε ο υπουργός Υγείας.

Λάρισα: Συμμετοχή 100% του προσωπικού στα απογευματινά χειρουργεία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, λέγοντας ότι «η συμμετοχή είναι καταπληκτική», καθώς το 100% του προσωπικού δήλωσε ότι θα συμμετέχει στις απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις. Τα δωρεάν χειρουργεία αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τον Απρίλιο, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστούν οι σχετικοί πόροι, ύψους 60.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *