Friday , 29 March 2024

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις και πορείες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο – σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας για καλύτερες συνθήκες ζωής που έγινε 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη- γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, ενώ θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Στη Θεσσαλονίκη η σημερινή μέρα περιλαμβάνει εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.
Στο πρόσωπο των γυναικών του αντιδικτατορικού αγώνα τιμά φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Φίλοι του Χώρου Μνήμης Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967-1974) στη Θεσσαλονίκη» θα ακουστούν μαρτυρίες γυναικών της αντιδικτατορικής αντίστασης, ενώ η Έλσα Μουρατίδου, ο Κώστας Πρατσινάκης και ο Παναγιώτης Καραδημήτρης θα αποδώσουν δημιουργίες αφιερωμένες στην αντίσταση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα αρχίσει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα της στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων) θα βραβευθούν οκτώ γυναίκες οι οποίες με τη ζωή και το έργο τους συνέβαλαν η καθεμία με τον τρόπο της στην ανατροπή στερεοτυπικών συμπεριφορών απέναντι τη γυναίκα ορισμένες από τις οποίες δυστυχώς αναπαράγονται ακόμη και σήμερα. Η είσοδος είναι ελεύθερη .
Ο δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη και η αντιδημαρχία Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Παιδείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνουν διαδραστική εκδήλωση στις 6:30 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος (Παχατουρίδου 20). Στην εκδήλωση η ομάδα μεγαλόφωνων αναγνώσεων Διάβασέ μου!-Intellectum θα παρουσιάσει τη θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία μέσα από αναγνώσεις αποσπασμάτων από σύγχρονα λογοτεχνικά έργα αναγνωρισμένων συγγραφέων, στοχεύοντας στην ανταλλαγή απόψεων και την ενδυνάμωση του κοινού.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης αναβάλλει την προγραμματισμένη για σήμερα εκδήλωσή του. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «λόγω του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί, αναβάλλεται η εκδήλωση ενημέρωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που επρόκειτο να πραγματοποιήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Διεθνή Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Α21 στις 6.30 το απόγευμα (08/03) στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης».
Εν τω μεταξύ με το μήνυμα «Παλεύουμε μαζί για τη ζωή» φεμινιστικές οργανώσεις δίνουν «ραντεβού» στις 13.00 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Στο ίδιο σημείο διοργανώνουν φεμινιστική συγκέντρωση και πορεία για τις 7.00 το απόγευμα γυναίκες της πόλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *