Tuesday , 30 April 2024

Θεσσαλονίκη: Εκτός από απεργιακές κινητοποιήσεις, διαλέξεις, ημερίδες και εκδηλώσεις… εντάσσονται στην ατζέντα της πόλης

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου και κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας. Η επιστημονική και ενημερωτική καμπάνια διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αιμορροφιλίας (WFH) από τις 17 Απριλίου του 1989 με σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα των αιμορροφιλικών ατόμων και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η αιμορροφυλία είναι μια σπάνια διαταραχή της πήξης του αίματος. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων εκτιμάται περίπου στους χίλιους, ενώ παγκοσμίως είναι πάνω από 440.000 άτομα.Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει Κέντρο Αιμορροφυλίας στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο. Κατά τα άλλα… πλούσια σε δρώμενα είναι η σημερινή μέρα στην πόλη.

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Δωρεάν έλεγχοι για καρδιακή ανεπάρκεια
Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, το Καρδιολογικό Τμήμα (Εργαστήριο Καρδιακής Ανεπάρκειας) του νοσοκομείου «Παπανικολάου» πραγματοποιεί σήμερα δωρεάν προληπτικό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης. Ο έλεγχος γίνεται στο Εργαστήριο Καρδιακής Ανεπάρκειας (2ος όροφος, Νέο Κτίριο) από τις 09.00 π.μ. -13.00 μ.μ. «Με τις δράσεις που αναλαμβάνουμε, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις που έχει για την ανθρώπινη υγεία αυτή η σοβαρή ασθένεια» σημειώνει ο συντονιστής διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ιωάννης Ζαρίφης.

ΑΠΘ: Διεθνής Ημερίδα για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση
«Η Ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση σε μια εποχή πολλαπλών μετασχηματισμών (European economic governance in a time of multiple transformations)» είναι το θέμα της διεθνούς επιστημονικής ημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα από τις 17.00 μ.μ. – 20.30 μ.μ. στην αίθουσα 319 (3ος όροφος) του κτιρίου ΝΟΠΕ του ΑΠΘ. Η Ημερίδα διοργανώνεται από το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «European Studies» του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου του Τορίνο της Ιταλίας. Στόχος της είναι να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους η Ε.Ε. απαντά σε μία σειρά διεθνών προκλήσεων και κρίσεων που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ευρωπαϊκή οικονομία και η διακυβέρνησή της από την Ε.Ε. Οι εργασίες της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα.

ΔΕΘ – 20 χρόνια Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος είκοσι χρόνια επιτυχημένης και δυναμικής παρουσίας στον χώρο του βιβλίου. Από το 2004, κάθε Μάιο «Διαβάζουμε βιβλία, μοιραζόμαστε ιδέες!» στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου που φέτος άνοιξε χθες τις «πόρτες» της και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαΐου, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO. Ακόμη πιο πλούσια σε διεθνείς συμμετοχές και σημαντικές πρωτοβουλίες για συγγραφείς αλλά και επαγγελματίες του βιβλίου, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ), η ΔΕΒΘ 2024 υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για το αναγνωστικό κοινό, τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

40 συγγραφείς από 18 χώρες Με συμμετοχές απ’ όλον τον κόσμο που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, με περισσότερους από 40 ξένους συγγραφείς από 18 χώρες και 50 προσκεκλημένους κορυφαίους επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων εκδοτών, συγγραφέων και ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού, η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, δημιουργώντας μια μεγάλη κοινότητα που την ενώνει όχι μόνον η αγάπη για το βιβλίο, αλλά και η διάθεση διαλόγου, συνεργασίας και ανάδειξης των σύγχρονων προβληματισμών. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης: «Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συμπληρώνει τα 20 χρόνια της. Στοχεύουμε σε μια επιτυχημένη διοργάνωση που θα ενώσει όλους τους πολιτισμούς, αναδεικνύοντας τη δυναμική και τις προοπτικές της ΔΕΒΘ».

Δημαρχείο Θεσσαλονίκης: Διάλεξη για την παραβατικότητα ανηλίκων
«Βίαιη συμπεριφορά και παραβατικότητα ανηλίκων: Η αξία της πρόληψης, της συνεργασίας και της πρώιμης παρέμβασης» και «Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: αναγνώριση, διαχείριση, πρόληψη» είναι το θέμα της διάλεξης που πραγματοποιείται στις 18.00 μ.μ. στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το δήμο Θεσσαλονίκης και την αντιδημαρχία Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ. (Ελληνικής Αστυνομίας), εκφράζοντας την ανησυχία τους απέναντι στα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς και της σεξουαλικής κακοποίησης μεταξύ ανηλίκων. Η δεύτερη κατά σειρά διάλεξη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου στην αίθουσα Νερού στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Λ. Βασιλέως Γεωργίου 1Α) για γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και παιδιά. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αμπελόκηποι: «Εαρινά αντέτια» από τον Μικρασιατικό Σύλλογο Μενεμένης
Το μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Εαρινά αντέτια» παρουσιάζει σήμερα στις 8.00 μ.μ.ο Μικρασιατικός Σύλλογος Μενεμένης Αμπελοκήπων «Αγία Παρασκευή». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων, στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης και της
αντιδημαρχίας Πολιτισμού. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: FASHION SHOW
Για πρώτη φορά, η σχεδιάστρια Δάφνη Βαλέντε θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη τη νέα της συλλογή «LOST MY MARBLES», όπου είναι εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα και τα γλυπτά του Παρθενώνα, δηλώνοντας έτσι την ηχηρή της υποστήριξη για την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Μια φράση που σημαίνει στην Αγγλική αργκό ότι «έχασα τη λογική μου, τρελάθηκα», της έδωσε το ερέθισμα να δημιουργήσει την καλοκαιρινή της συλλογή και να διαμαρτυρηθεί με δημιουργικό τρόπο για την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μια διαμαρτυρία που αντηχεί την κραυγή της κλεμμένης Καρυάτιδας που λαχταρά την επανένωση με τις αδελφές της στον Ιερό Βράχο. Η επίδειξη «LOST MY MARBLES» έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί για το φιλανθρωπικό έργο του «Παιδικό Χωριό SOS» Πλαγιαρίου. Η εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 μ.μ. (ώρα προσέλευσης) στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ –Helexpo).

«JobDay» Στους δήμους Ωραιοκάστρου και Δέλτα
To skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους δήμους Ωραιοκάστρου και Δέλτα διοργανώνει το «JobDay» στο 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου από τις 17.00 μ.μ. ως τις 21.00 μ.μ. Απευθύνεται σε όποιον αναζητά εργασία ή σκέφτεται να αλλάξει επάγγελμα και θέλει να διευρύνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του δημιουργώντας ένα καλύτερο βιογραφικό και λαμβάνοντας όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν στην αγορά εργασίας. Μέσα από εισηγήσεις, οι ομιλητές, οι οποίοι προέρχονται από κλάδους που σχετίζονται με την αγορά και την εύρεση εργασίας, θα επιχειρήσουν με διαδραστικό τρόπο και σύγχρονη ματιά να ενισχύσουν τη δυναμική και τις γνώσεις του ενδιαφερόμενου κοινού. Στο χώρο θα βρίσκονται εταιρείες των οποίων οι εκπρόσωποι θα διεξάγουν συνεντεύξεις με τους υποψηφίους που αναζητούν εργασία. Την εκδήλωση υποστηρίζουν και συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΣΕΒΙΠΕΘ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΕΟΔΥ: Πού γίνονται σήμερα rapid test
Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι δράσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη διενέργεια δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό για όλους τους πολίτες. Στη Θεσσαλονίκη γίνονται σήμερα στα εξής σημεία:

-Νότια Πύλη ΔΕΘ, Αγγελάκη με Λεωφ. Στρατού, 9:30 π.μ.-19:00 μ.μ.

-Δ. Πυλαίας, κτίριο πρώην κοινότητας Φιλύρου, 25ης Μαρτίου 10, 09:00 π.μ.-15:00 μ.μ.
-Δ. Θέρμης, δημοτικό κατάστημα, Νέα Ραιδεστός, 09:30 π.μ.-14:30 μ.μ.
-Δ. Θερμαϊκού, Δημοτικό Θέατρο Επανομής, Αγίου Δημητρίου, 09:00 π.μ.-14:30 μ.μ.
-Δ. Κορδελιού – Ευόσμου, ΚΑΠΗ Κορδελιού, Μητροπολίτη Καραβαγγέλη 12, 09:00 π.μ.-15:00 μ.μ.
-Δ. Δέλτα, ΚΑΠΗ Διαβατών, Παναγιώτου Σπύρου 2 & Αγίου Γεωργίου, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.

-Δ. Ωραιοκάστρου, Α ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου, Τραπεζούντος 31, 13:00- μ.μ.19:00 μ.μ.

-Δ. Νεάπολης – Συκεών, Δημοτικό κατάστημα Πεύκων, Ειρήνης 19, 09:00 π.μ. -15:00 μ.μ.
-8ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Αρτάκης 9, Κάτω Τούμπα, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
-6ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Νούκα Στεφάνου 10, Χαριλάου, 09:00 π.μ.-14:00 μ.μ.
-Κοινωνικό Ιατρείο Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, Λαγκαδά 53, 10:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
-Ιατρείο ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλίσσης Όλγας 198, στον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας, 09:30 π.μ.-15:00 μ.μ.
-Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», Κωνσταντινουπόλεως 49, 08:30 π.μ.-15:00 μ.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *