Thursday , 2 May 2024

Θεσσαλονίκη: Εννιάχρονο αγόρι με στρεπτόκοκκο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» – Ελεγχόμενη η κατάσταση της υγείας του λένε οι γιατροί

Και δεύτερο παιδί νοσηλεύεται με στρεπτόκοκκο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Από την Κοζάνη στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» μεταφέρθηκε εσπευσμένα χθες το πρωί 9χρονο αγόρι που παρουσίαζε παρόμοια συμπτώματα με αυτά του 7χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 9χρονο αγοράκι, πρώτο ξάδελφο του 7χρονου από τη Νάουσα Ημαθίας που κατέληξε το βράδυ της Κυριακής 11 Ιουνίου εξαιτίας του βακτηρίου, όπως προέκυψε από τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Παρόμοια συμπτώματα

Ο 9χρονος που παρουσίαζε παρόμοια συμπτώματα με αυτά του 7χρονου διακομίσθηκε το πρωί το πρωί της Δευτέρας στο νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς” λίγο πριν ολοκληρωθεί η εφημερία. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση της υγείας του αξιολογείται ως ελεγχόμενη με τους γιατρούς να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Στο παιδί έχει χορηγηθεί ήδη αντιβίωση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι γονείς τρομοκρατήθηκαν με την δυσάρεστη εξέλιξη που είχε η κατάσταση της υγείας του 7χρονου και έτσι χωρίς να χάσουν χρόνο πήραν την απόφαση ο 9χρονος να διακομισθεί σε εφημερεύον νοσοκομείο.

Θλίψη από το θάνατο του 7χρονου
Εν τω μεταξύ στο πένθος έχει βυθιστεί η Ημαθία από το θάνατο του 7χρονου αγοριού από τη Νάουσα. Υπενθυμίζεται πως για το θάνατο του 7χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ Παίδων του «Ιπποκρατείου», διεξάγεται εισαγγελική έρευνα. Ο άτυχος 7χρονος είχε διακομιστεί το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο της Νάουσας με πυρετό και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Την επομένη παρουσίασε επιδείνωση και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, αρχικά στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και έπειτα στο «Ιπποκράτειο», όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε.

Ο ΕΟΔΥ: Το 6ο περιστατικό για το 2023
Όπως επισημαίνει Ο ΕΟΔΥ πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, για το 2023. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του «καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτόκοκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά. Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ υπενθυμίζεται, ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *