Tuesday , 30 April 2024

Θεσσαλονίκη: Ζέστη και κατάνυξη με τον άρραφο χιτώνα του Ιησού στον Αγ. Δημήτριο, διαλέξεις και μουσική – Η ατζέντα της ημέρας

Με ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ξημέρωσε η Κυριακή, 14 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό και της σημερινής ημέρας είναι η ζέστη καθώς χθες η μέγιστη θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα ξεπέρασε κατά τόπους τους 31 °C. Συγκεκριμένα ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Σίνδο κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία ίση με 31,8 βαθμούς Κελσίου,. στο Παλαιό Σκυλίτσι Ημαθίας κατέγραψε 31,1 βαθμούς και στη Χαλάστρα και στο Κορδελιό ο υδράργυρος… σκαράφαλωσε στους 31 βαθμούς Κελσίου. Κατά τα άλλα «πλούσια» σε δράσεις και εκδηλώσεις είναι η σημερινή ατζέντα της πόλης.

Άγιος Δημήτριος: Υποδοχή από την ιερά μονή Παντοκράτορος του Αγ. Όρους
Σε λαϊκό προσκύνημα θα εκτίθεται από σήμερα, 14 Απριλίου, και για μία εβδομάδα, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου το τμήμα του άρραφου χιτώνα του Ιησού και κομμάτι από Τίμιο Ξύλο, που φυλάσσονται στη Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους. Η υποδοχή τους θα γίνει την σήμερα στις 18.30 μ.μ. στην είσοδο του ναού του πολιούχου Αγίου της Θεσσαλονίκης. Το τμήμα του αρραφου χιτώνα και του Τιμίου Ξύλου θα παραμείνουν για προσκύνημα στο ναό μέχρι την Κυριακή 21 Απριλίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο σπάνιος αυτός πνευματικός θησαυρός εγκιβωτισμένος σε ειδική λειψανοθήκη -που περιλαμβάνει και λίθο από τον Πανάγιο Τάφο- φιλοξενείται για πρώτη φορά στην πόλη. Στον ιερό ναό του Πολιούχου -και σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα που έχει ήδη αναρτηθεί- θα πραγματοποιείται πλήθος λατρευτικών δραστηριοτήτων, καθημερινά. Κατά τις ημέρες του προσκυνήματος, ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός, για τη διευκόλυνση των πιστών από τις 06.00 το πρωί έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Αρχαιολογικό Μουσείο: «Ζωντανεύουν» μύθοι από το παρελθόν
Αρχαίοι μύθοι «ζωντανεύουν» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Μέσα από τις αφηγήσεις της Ροδάνθης Δημητρέση (ιδρύτρια της Action Art/Εικαστική Δράση), εκθέματα που φυλάσσονται στους χώρους του Μουσείου θα… ταξιδέψουν τους επισκέπτες στο παρελθόν. Η δράση «Αρχαίοι Μύθοι της Κυριακής» εστιάζει σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 8-12 χρονών με στόχο να τις φέρει πιο κοντά στην μυθολογία και στο βίωμα της επίσκεψης σε ένα μουσείο. Στην παράσταση συμμετέχουν γονείς και παιδιά, μια πρωτοβουλία του μουσείου για να φέρει τις Κυριακές στο μουσείο την οικογένεια».

ΑΠΘ: «Ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα και αύριο»
Κύκλο διαλέξεων, με θέμα «Ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα και αύριο», διοργανώνει το Εργαστήριο Γλωσσολογίας LingLab του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατά τη διάρκεια του κύκλου θα εξερευνηθεί η συναρπαστική επίδραση που έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε διάφορους τομείς της γνώσης και της καθημερινότητας, μέσα από τις διαλέξεις καταξιωμένων ειδικών και ακαδημαϊκών. Στόχος είναι να αποκτήσει το ευρύ κοινό μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη διαμορφώνει το παρόν και επιδρά στον σχεδιασμό του μέλλοντος. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, μέσω zoom, και είναι ανοιχτές για το κοινό. Πληροφορίες στον σύνδεσμο: https://aiimpact.web.auth.gr/. Σήμερα, Κυριακή 14 Απριλίου, στις 12.00 μεσημέρι η διάλεξη θα δοθεί από τον αν. καθηγητή του τμήματος ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Νικόλαο Πιτσιάνη.

Πλατεία Αριστοτέλους: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ουκρανών της πόλης
Στις 12:00το μεσημέρι Ουκρανοί που μένουν στη Θεσσαλονίκη θα διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο μαίνεται στην πατρίδα τους και συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πλαζ Αρετσού: Χωρίς μεσάζοντες
Απ ευθείας διάθεση προϊόντων, από τους παραγωγούς, στην Καλαμαριά και πιο συγκεκριμένα στην πλαζ της Αρετσούς μπορούν να προμηθευτούν οι καταναλωτές που θα επισκεφτούν την περιοχή. Θα βρουν φρέσκα λαχανικά, όσπρα, ρύζι, ελιές, λάδι και άλλα προϊόντα σε τιμές ανταγωνιστικές.

Άνω Πόλη: «15η Μουσική Εβδομάδα» – Συναυλίες από το Ωδείο
Πέφτει απόψε η αυλαία των συναυλιών, και μελωδιών όλων των μουσικών οργάνων και τμημάτων, διαφορετικών επιπέδων και ηλικιών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 18.30 μ.μ. στο θέατρο του ΠΚ Λαοδηγήτριας της οδού Αισχύλου 17 της Άνω Πόλης με ελεύθερη είσοδο. Οι σπουδαστές του Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του αρχιμουσικού Παναγιώτη Διαμαντή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *