Thursday , 2 May 2024

Θεσσαλονίκη: Ημέρα Φιλελληνισμού σήμερα, Παρασκευή της Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου – Οι εκδηλώσεις στην πόλη

Ήταν 19 Απριλίου του 1824 όταν ο λόρδος Βύρων έχασε τη ζωή του στο Μεσολόγγι. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τότε θλίψη σε όλη την Ευρώπη και αποτέλεσε αφορμή ενίσχυσης ενός κύματος συμπάθειας, συμπαράστασης και στήριξης των Ελλήνων που αγωνίζονταν για την ελευθερία τους από τους Τούρκους. 184 χρόνια μετά το θάνατό του η ελληνική πολιτεία με το Προεδρικό Διάταγμα 130/2008 επέλεξε την 19η Απριλίου, και την καθιέρωσε ως ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, με εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποιούνται από τότε σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια ώρα η Εκκλησία τιμά σήμερα τη Μητέρα όλων μας, την Παναγία, με ένα από τα λαοφιλέστερα ποιήματα της ελληνορθόδοξης ελληνικής παράδοσης, τον «Ακάθιστο Ύμνο», έναν ύμνο προς την Παναγία. «Γεμάτη» η σημερινή ατζέντα των εκδηλώσεων με όσα… διαδραματίζονται σε διάφορους χώρους της πόλης:

Αγ. Θεράποντα: Ο Ακάθιστος Ύμνος από φοιτητές του ΠΑΜΑΚ
Τον Κανόνα και τα τροπάρια στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου θα ψάλουν και φέτος δεκάδες φοιτήτριες και φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πρόκειται για το γυναικείο Βυζαντινό (φωνητικό) σύνολο «Ευ νεάνιδες», του Εργαστηρίου Ποιητικής, αλλά και φοιτητές του μαθήματος «Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική», του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ. Η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου θα τελεστεί προεξάρχοντος του παναγιώτατου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης σήμερα στις 7.00 το απόγευμα στον ιερό ναό του Αγίου Θεράποντος, υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του πρωτοψάλτη, επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γεωργίου Πατρώνα.

ΠΚΜ: Εκδηλώσεις για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης
Εκδηλώσεις για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σήμερα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Στις 10.00 π.μ. έγινε η δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Ακολούθησε στις 10.45 π.μ. κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Λευκός Πύργος: «Ποδηλατοδρομία Μνήμης»
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 109 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων σήμερα στις 18.00 το απόγευμα θα γίνει η «Ποδηλατοδρομία Μνήμης» με αφετηρία το Αρμένικο Μνημείο «Χατσκάρ» (Τσιμισκή 139), που θα διεξαχθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας τη διαδρομή των οδών Τσιμισκή – Πολυτεχνείου- Σαλαμίνος – Λεωφ. Νίκης και με τερματισμό στο Λευκό Πύργο. Όταν η ποδηλατοδρομία φτάσει στο Λευκό Πύργο οι ποδηλάτες θα… πετάξουν στον ουρανό, μπαλόνια με τα χρώματα της αρμενικής σημαίας (μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί) που θα έχουν δεμένα στα ποδήλατά τους και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με δυο αρμένικους παραδοσιακούς χορούς.

Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ: «Οι Ζωές των Αναπήρων Μετράνε»
«Οι Ζωές των Αναπήρων Μετράνε: εξετάζοντας κριτικά τον μισαναπηρισμό και την εξιδανικευμένη κανονικότητα» είναι το θέμα 2ου διεθνούς συνεδρίου το οποίο διοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παιδαγωγικών Ερευνών και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο του Sheffield και το iHuman. Οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν ως τις 21 Απριλίου στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ. Το συνέδριο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ακαδημαϊκών και ερευνητών από τα Πανεπιστήμια: Sheffield, Exeter, Sydney, Κύπρου, ΕΚΠΑ, ΔΠΘ και ΑΠΘ. Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν, επίσης, ακτιβιστές.

ΑΡΣΙΣ: «Ασυνόδευτα Παιδιά σε Κίνηση και η Ανταπόκριση της Πολιτείας»
Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Ασυνόδευτα Παιδιά σε Κίνηση και η Ανταπόκριση της Πολιτείας». Η ημερίδα πραγματοποιείται από τις 9.00 το πρωί σε αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης (Μοναστηρίου 24). Θα διαρκέσει μέχρι τις 3.30 μετά το μεσημέρι. Από το 2021, όταν άρχισε να λειτουργεί ο ΕΜΕΑ, μέχρι τις 15 Απριλίου 2024 η ΑΡΣΙΣ υποστήριξε 1.492 εντοπισμένους για πρώτη φορά ασυνόδευτους ανήλικους με καταγωγή από τρίτες χώρες και 3.133 διαχωρισμένους ή ασυνόδευτους ανήλικους από την Ουκρανία. Από το 2022 έως τις 15 Απριλίου 2024 συνόδευσε 1.195 ασυνόδευτους ανήλικους σε δομές στέγασης, κατά κύριο λόγο σε Δομές Επείγουσας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

ΠΚΜ: Σήμερα η 2η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Π.Σ.
Πραγματοποιείται σήμερα η 2η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη λογοδοσία της Περιφερειακής Αρχής. Η συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 12.30 μετά το μεσημέρι και θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου 64, Θεσσαλονίκη – Νέο Συνεδριακό Κέντρο Π.Κ.Μ.).

Θεσσαλονίκη: «Ενδοκρινολογία στη Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική νόσο»
Πανελλήνια ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την «Ενδοκρινολογία στη Θαλασσαιμία και την Δρεπανοκυτταρική νόσο» διοργανώνει από σήμερα έως την Κυριακή 21 Απριλίου ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Στο συμπόσιο θα συμμετέχουν πάνω από 250 ασθενείς με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική νόσο από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Επιπλέον αναμένεται να παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της γονιδιακής θεραπείας αλλά και νέων φαρμάκων για την αύξηση της αιμοσφαιρίνης. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην τριήμερη εκδήλωση είναι η παρουσία και μεταφορά της εμπειρίας γονιδιακά θεραπευμένου θαλασσαιμικού, ο οποίος είναι εδώ και 6 χρόνια ελεύθερος μεταγγίσεων.

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Παρουσίαση βιβλίου
«ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ, μεγάλωσες στον Νότο» είναι ο τίτλος του βιβλίου της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού που θα παρουσιαστεί σε εκδηήλωση σήμερα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 μ.μ., σήμερα αργά το απόγευμα.

Γκαίτε: Μία συναυλία-«Eπιστροφή»
Ύστερα από μία μουσική διαδρομή είκοσι χρόνων, ο Δημήτρης Μαραμής επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στο Goethe-Institut Thessaloniki, με μία μουσική παράσταση διαφορετική από τις άλλες. Με όχημα τραγούδια και μουσικές πάνω σε ποίηση των Federico Garcia Lorca, Κώστα Καρυωτάκη, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Μαρίας Πολυδούρη, κ.ά., ο συνθέτης ενώνει τις δυνάμεις του με τον ταλαντούχο σκηνοθέτη της νέας γενιάς Στέλιο Βραχνή, δημιουργώντας ένα σκηνικό-μουσικό σύμπαν με θέμα τον ανεκπλήρωτο πόθο και το ερωτικό αδιέξοδο.

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid test σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου
Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τη διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Στη Θεσσαλονίκης γίνονται στα παρακάτω σημεία:
Νότια Πύλη ΔΕΘ, Αγγελάκη με Λεωφ. Στρατού, 9:30 π.μ.-19:00 μ.μ.
Δ. Πυλαίας, ΚΑΠΗ Ασβεστοχωρίου, Ευζώνων 1, Ασβεστοχώρι, 09:00 π.μ.-15:00 μ.μ.
Δ. Καλαμαριάς, Δημοτικό θέατρο, Χηλής και Τριπόλεως, 09:30 π.μ.-15:00 μ.μ.
Δ. Θέρμης, κτίριο κοινότητας, Βασιλικά, 09:30 π.μ. -14:30 μ.μ.
Δ. Θερμαϊκού, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Νέοι Επιβάτες, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
Δ. Χαλκηδόνας, αγροτικό ιατρείο, Άγιος Αθανάσιος, 09:30 π.μ. -14:30 μ.μ.
Δ. Κορδελιού-Ευόσμου, Πολιτιστικό Κέντρο, Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, 09:00 π.μ. -15:00 μ.μ.
Δ. Δέλτα, ΚΑΠΗ, Κύμινα, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
Δ. Ωραιοκάστρου, Α ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου, Τραπεζούντος 31, 09:00 π.μ. -14:30 μ.μ.
8ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Αρτάκης 9, Κάτω Τούμπα, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
6ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Νούκα Στέφανου 10, Χαριλάου, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
Κοινωνικό Ιατρείο Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, Λαγκαδά 53, 10:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
Ιατρείο ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλίσσης Όλγας 198, στον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας, 09:30 π.μ. -15:00 μ.μ.
Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Στ. Κυριακίδη 1, 09:00 π.μ. -15:00 μ.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *