Friday , 3 May 2024

Θεσσαλονίκη: Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών στην Αριστοτέλους, πορεία ειρήνης, εκδηλώσεις και δράσεις της πόλης

Σάββατο σήμερα 20 Απριλίου, ημέρα που έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών αλλά και ως Πανελλήνια Ημέρα Αντιιμπεριλιασμού. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών καθιερώθηκε το 2007 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών, η οποία διακηρύσσει δεκατέσσερα (14) θεμελιώδη δικαιώματα των ασθενών που στόχο έχουν να εγγυηθούν ένα «υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας» για όλους τους Πολίτες. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα διοργανώνονται δράσεις που πραγματοποιούνται σε… γωνιές της Θεσσαλονίκης. Μια ματιά στις εκδηλώσεις που περιλαμβάνει η σημερινή ατζέντα της πόλης.

Πλατεία Αριστοτέλους: Ενημέρωση στους Θεσσαλονικείς
Υπαίθριο ενημερωτικό δρώμενο στο Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών – Infokiosk της πλατείας Αριστοτέλους διοργανώνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας σήμερα από τις 11.00 π.μ. – 16:00 μ.μ. με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών. Το δρώμενο θα συνδυαστεί με αντίστοιχη ενημερωτική εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, σε συνδιοργάνωση με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και σήμερα το απόγευμα από τις 18.00 μ.μ.– 20.00 μ.μ. στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (πλατεία Αριστοτέλους 4 – 1ος όροφος). Η σημερινή εκδήλωση συμπίπτει με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Γ’ Σώμα Στρατού: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Μέλη της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη, δίνουν… ραντεβού στις 11.00 το πρωί έξω από το Γ’ Σώμα Στρατού με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Αντιιμπεριλιασμού. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί πορεία ειρήνης με κατάληξη στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός»: «Ο 18ος Διεθνής Μαραθώνιος»
Τα ισχυρά μηνύματα του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» θα… πλημμυρίσουν τη Μακεδονία από σήμερα, Σάββατο (20/04), μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων με έντονο πολιτιστικό, κοινωνικό και επιστημονικό χαρακτήρα, που θα πλαισιώσουν τις αθλητικές δράσεις του διημέρου: Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η Ενημερωτική Ημερίδα του Μαραθωνίου, που διοργανώνεται στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ-HELEXPO από τις 11.00 π.μ. – 14:00 μ.μ., με θέμα «Ο αθλητισμός στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: Από το περπάτημα έως τον Μαραθώνιο». Παράλληλα, σήμερα Σάββατο πραγματοποιείται η καθιερωμένη Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία από τις 11:30 π.μ. -18:30 μ.μ., καλύπτοντας την απόσταση από την Αρχαία Πέλλα μέχρι την παραλία της Θεσσαλονίκης διερχόμενη από 13 σταθμούς και συμβολίζοντας την προσπάθεια του ανθρώπου για σωματική και πνευματική ολοκλήρωση και την αέναη αγωνία του για το αγαθό της ειρήνης και του διαλόγου μεταξύ των λαών.

Άγιος Δημήτριος: Από σήμερα η «Λατρευτική Εβδομάδα»
O δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού διοργανώνουν τη «Λατρευτική Εβδομάδα», έναν θεσμό με ιστορία μεγαλύτερη των δύο δεκαετιών, που επιστρέφει ανανεωμένος και εμπλουτισμένος, μία εβδομάδα πριν από την Εβδομάδα των Παθών, από τις 20 έως τις 27 Απριλίου. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης στο μήνυμά του για την «Λατρευτική Εβδομάδα» τόνισε ότι: «Η γοητεία της Θεσσαλονίκης έγκειται στην ίδια την ταυτότητά της, την γεμάτη από δημιουργικές αντιφάσεις και συνθέσεις. Ένα σημαντικό κομμάτι της αυθεντικής φυσιογνωμίας της πόλης αποτελεί η έντονη θρησκευτικότητά της. Είμαι βέβαιος ότι η Λατρευτική Εβδομάδα θα αποτελέσει το εφαλτήριοκαι την προοπτική για γενικότερο θρησκευτικό και Προσκυνηματικό Τουρισμό, ειδικά από χώρες, όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρωσία».
Ο παναγιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος στο μήνυμά του αναφέρει: «Η όμορφη αυτή παράδοση της Θεσσαλονίκης να διοργανώνει την ‘Λατρευτική Εβδομάδα’ πριν ακριβώς από τη Μεγάλη Εβδομάδα των Αγίων Παθών του Κυρίου, αποτελεί ουσιαστική ευκαιρία να εισοδεύσουμε βήμα- βήμα στα μεγάλα αυτά γεγονότα, προσεγγίζοντάς τα καλλιτεχνικά, μέσα από πολιτιστικές λειτουργίες ανθρώπων που εμπνεύστηκαν από το Θείο Πάθος. Η τοπική εκκλησία μας προσφέρει προθυμότατα την αγάπη της στη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων και καλούμε όλους τους Θεσσαλονικείς, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας να μας συνοδεύσουν σε αυτό το πλούσιο και ποιοτικό ‘λατρευτικό’ ταξίδι».
Η εκδήλωση
Η εναρκτήρια εκδήλωση της «Λατρευτικής Εβδομάδας» θα πραγματοποιηθεί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου (πολιούχου Θεσσαλονίκης) σήμερα στις 19.30 μ.μ.. Με τον τίτλο «Ποία άσματα μέλψω», Ψαλτικό Οδοιπορικό των Αχράντων Παθών, ο παναγιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, θα ψάλλει μαζί με 12 ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου-Πολιούχου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη:Σήμερα το 1ο «Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής»
Το πρώτο φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής διοργανώνει σήμερα Σάββατο, 20 Απριλίου, στις 20.00 μ.μ. ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη. Κάθε νότα, κάθε λέξη ερμηνεύονται σύμφωνα με το πρότυπο μίας λόγιας μουσικής κληρονομιάς, που συνεχίζει το αναλλοίωτο στο χρόνο ταξίδι της, οδηγώντας μας στην βαθύτερη εξερεύνηση της εσωτερικής μας διάστασης. Το φεστιβάλ διοργανώνει η αντιδημαρχία Διεθνών Σχέσεων, Τεχνών και Αθλητικής Ανάπτυξης του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας- Χορτιάτη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πεύκα: Τουρνουά αγάπης
Ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά με σύνθημα «Παίζουμε ποδόσφαιρο και προσφέρουμε» και με πρωταγωνιστές παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών και με… νικητή την κοινωνική αλληλεγγύη διοργανώνει σήμερα η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Νεάπολης – Συκεών (ΚΕΥΝΣ). Το τουρνουά θα διεξαχθεί στο γήπεδο ποδοσφαίρου Πεύκων (περιοχή Δελασάλ) με τη συμμετοχή τμημάτων ΚΔΑΠ και μαζικού αθλητισμού της ΚΕΥΝΣ, ποδοσφαιρικών ακαδημιών και αθλητικών συλλόγων. Κατά τη διάρκεια των αγώνων άρχισαν το πρωί, στο χώρο θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας για το Κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Νεάπολης – Συκεών το οποίο μετρά 12 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Ενόψει των ημερών του Πάσχα η ενίσχυση του Κοινωνικού παντοπωλείου με είδη τα οποία θα διατεθούν στους ωφελούμενους αποκτά και μια επιπλέον σημασία καθώς αποδεικνύει ότι η προσφορά και η αλληλεγγύη δεν κάνουν… διακοπές ούτε την περίοδο των εορτών.

Μνημείο «Χατσκάρ», οδός Τσιμισκή: Ποδηλατικός Ημιμαραθώνιος
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 109 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο 20 Απριλίου, Ποδηλατικός Ημιμαραθώνιος από το Μνημείο «Χατσκάρ» (Τσιμισκή 139) και θα πραγματοποιήσει τη διαδρομή του νομού Θεσσαλονίκης (όλο το κέντρο και τη δυτική Θεσσαλονίκη) και του Ν. Πιερίας (Αιγίνιο, Μακρύγιαλο, Κατερίνη, Αγ. Δημήτριο), με σημείο τερματισμού στο κέντρο της Κατερίνης, επί της οδού Μεραρχίας 72. Η εκδήλωση τελείται υπό την Αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Π.Κ.Μ.- Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αγορά Μοδιάνο: Η Γιορτή του Παραγωγού
Σήμερα στην Αγορά Μοδιάνο πραγματοποιείται η Γιορτή του Παραγωγού. Τριάντα Έλληνες μικροί παραγωγοί του αγροδιατροφικού τομέα από όλη τη χώρα, από Έβρο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία μέχρι Άρτα, Καρδίτσα και Λήμνο και από Αττική μέχρι Καλαμάτα, Κυπαρισσία και Κρήτη, θα αφηγηθούν τις ιστορίες τους στον κόσμο, προσφέροντας κυριολεκτικά μια γεύση από τα προϊόντα τους, στο πλαίσιο γευσιγνωσιών που θα πραγματοποιήσουν. Τα σταντ των παραγωγών βρίσκονται στον κεντρικό διάδρομο της Αγοράς Μοδιάνο από τις 11.00 π.μ. – 17.00 μ.μ.

Θεσσαλονίκη: Διήμερο δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο «Social Bus 2024»
«Social Bus 2024» είναι το θέμα του δωρεάν εκπαιδευτικού διήμερου σεμιναρίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία της Inter Media ΚT, του Thessaloniki Tech-Lab, την Eduact και με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Αμερικανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα αυτό εστιάζει στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών, με στόχο τη στήριξη των τοπικών οικοσυστημάτων και την παρακίνηση των συμμετεχόντων από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης να δημιουργήσουν τις δικές τους κοινωνικά προσανατολισμένες επιχειρήσεις. Το σεμινάριο πραγματοποιείται το σαββατοκύριακο από τις 10:00 π.μ. έως τις 18:00 μ.μ. και θα περιλαμβάνει θεωρητικές και διαδραστικές δράσεις ταξιδεύοντας τις συμμετέχουσες στη συναρπαστική διαδρομή δημιουργίας μιας κοινωνικής επιχείρησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *