Sunday , 5 May 2024

Θεσσαλονίκη: Κορυφώνονται την Κυριακή οι εκδηλώσεις για τη Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων

Την ερχόμενη Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, κορυφώνονται στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις ανήμερα της Εθνικής Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Επιμνημόσυνη δέηση
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το πρωί της 28ης Ιανουαρίου με την επιμνημόσυνη δέηση από τη χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της πόλης, στην πλατεία Ελευθερίας. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί, η κεντρική ομιλία του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη και θα ολοκληρωθούν με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

Ομιλίες και συναυλία
Το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 το απόγευμα στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο σεβασμιώτατος αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Υπέρτιμου και Έξαρχου Ωκεανών, Ατλαντικού τε και Ειρηνικού, Ελπιδοφόρος. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ «πριν την ομιλία θα τιμηθεί ο κ. Ελπιδοφόρος με τον τίτλο του επιτίμου μέλους της Κοινότητάς μας, καθώς επίσης και ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει παίξει σπουδαίο ρόλο σε όλα αυτά τα οποία γίνονται σήμερα για το Μουσείο, για την αναγνώριση των Εβραίων και για το γεγονός ότι δημιούργησε ένα ρεύμα από Ισραηλινούς, οι οποίοι ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται στη Θεσσαλονίκη». Την εκδήλωση διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης
«Τα τραγούδια του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων» θα… ανοίξουν την αυλαία της μουσικής εκδήλωσης. Πρόκειται για μέρος του ερευνητικού προγράμματος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθεί με κεντρικό έργο το ξεχασμένο 4ο κονσέρτο για πιάνο του Αντόν Ρουμπινστάιν σε πρώτη εκτέλεση από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά παίζεται αυτό το κονσέρτο, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Σολίστ στη συγκεκριμένη συναυλία θα είναι ο πολυβραβευμένος Καναδοϊσραηλινός πιανίστας Ilya Polataev, ενώ τη διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει ο Μιχάλης Οικονόμου. Θα συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης σε διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *