Φοιτητές, μαθητές, γονείς με τα παιδιά τους, άνθρωποι κάθε ηλικίας μ’ ένα λουλούδι στο χέρι τιμούν και φέτος τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Από το πρωί του Σαββάτου είναι ανοιχτές οι πύλες της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ όπου συνεχίζονται και σήμερα οι εκδηλώσεις με καταθέσεις στεφάνων για την 52η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Θα κορυφωθούν στις 18.00 μ.μ. με την καθιερωμένη μεγάλη πορεία από το ΑΠΘ στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα σε ισχύ είναι οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της πόλης από την αστυνομία.
Καταθέσεις στεφάνων
Με καταθέσεις στεφάνων από φορείς συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις. Κάλεσμα συμμετοχής στον εορτασμό για τα 52 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου απευθύνουν τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Στη σημερινή πορεία κάλεσμα απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης όπου σήμερα στα σχολεία έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις με κυρίαρχο το σύγχρονο μήνυμα της επετείου της εξέγερσης. «Η 17η Νοεμβρίου δεν αποτελεί απλά μια ακόμη επέτειο κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους. Συνιστά ημέρα τιμής και διαχρονικό σύμβολο των αγώνων των νέων για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.
«Απροσπέλαστο» σήμερα το κέντρο
Σε ισχύ είναι τα μέτρα αποτροπής της στάσης και της στάθμευσης περιμετρικά του ΑΠΘ, ενώ πάνω από 1.500 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών έχουν επιστρατευτεί για τα μέτρα περιφρούρησης του Πολυτεχνείου, το οποίο πρόκειται να κλείσει σήμερα το απόγευμα. Από τις 16.00 σήμερα το απόγευμα θα υπάρξουν διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις συνθήκες.
Συγκέντρωση και πορεία
Στις 18.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν τα μέλη των Συλλόγων Εξορισθέντων – Φυλακισθέντων Αντιστασιακών, το μέτωπο αγώνα σπουδαστών ΠΑΜΕ. μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Την ίδια ώρα θα συγκεντρωθούν μέλη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της ΟΚΔΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η αστυνομία θα…κλείσει τη συμβολή των οδών Εγνατία και Εθν. Αμύνης, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ομαδικής εισόδου των διαδηλωτών στους χώρους του ΑΠΘ, ενώ στο ίδιο σημείο θα βρίσκεται σταθμευμένος και ο «Αίαντας» όπως κάθε χρόνο. Ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις.
Thesseconomy Οικονομία – Επιχειρείν
