Wednesday , 1 May 2024

Θεσσαλονίκη: Με 300 τρακτέρ οι αγρότες «πολιορκούν» την Agrotica – Πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο

Στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την έκθεση Agrotica μεταφέρονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Εκπρόσωποι από όλα τα μπλόκα με 300 τρακτέρ αναμένεται να βρεθούν σήμερα στις 10.00 το πρωί στην πλατεία της ΧΑΝΘ προκειμένου να παραταχθούν μπροστά από τη Διεθνή Έκθεση, όπου θα παραμείνουν για τέσσερις μέρες.

Σταθμευμένα τα τρακτέρ ως τις 4 Φεβρουαρίου
Τα τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν στο πεζοδρόμιο, στη Νότια Πύλη της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν σε όλη τη διάρκεια της Agrotica, μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν πρόθεση να εμποδίσουν τη δίοδο των επισκεπτών της έκθεσης, ούτε και να επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη. Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στη Νότια Πύλη της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του πρωτογενή τομέα από τις Σέρρες, την Ημαθία, το Κιλκίς, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή. Πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έρθουν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο στο οποίο θα συμμετάσχουν και αγρότες από τη Θεσσαλία.

Στην πόλη και οι μελισσοκόμοι
Στο μεταξύ, στις 11.00 το πρωί έχουν δώσει ραντεβού στην γέφυρα της Θέρμης οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι με τα οχήματά τους θα κατεβούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Από τρεις κατευθύνσεις τα τρακτέρ
Οι αγρότες σχεδιάζουν να κατευθυνθούν ταυτόχρονα από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις προς Θεσσαλονίκη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, θα γίνει κάθοδος στη Θεσσαλονίκη από Σέρρες, Χαλκηδόνα και από την ανατολική πλευρά της πόλης. Όπως δηλώνουν οι αγρότες, θέλουν να καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, εκφράζοντας τα ζητήματα του κλάδου τους. Οι αγρότες τονίζουν ότι «δεν θέλουν να προκαλέσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους και παράλληλα καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις».

Κινητοποιήσεις στην Κεντρική Μακεδονία
Στις υπόλοιπες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας δεν αποκλείεται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας να κλείσουν συμβολικά το οδόστρωμα επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ δεν αποκλείεται και οι αγρότες από την Επανομή, να επιχειρήσουν εκ νέου την κάθοδό τους προς τον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία». Στις Σέρρες όσοι δεν έρθουν στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, ενώ τονίζεται ότι στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και σε άλλες περιοχές έχουν στηθεί μπλόκα αγροτών.

Αγρότες στο δημαρχείο Εορδαίας
Ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίου πραγματοποιεί, σήμερα, Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, μηχανοκίνητη πορεία από τους Πύργους προς την Πτολεμαΐδα όπου και θα συναντηθεί με τρακτέρ και τους Αγρότες από τον κόμβο των Κοίλων Κοζάνης. Η πορεία με τα 60 και πλέον γεωργικά μηχανήματα, κατά τις εκτιμήσεις του Συλλόγου του Βερμίου, θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί και θα φθάσει, ύστερα από μιάμιση ώρα περίπου στην Πτολεμαΐδα. Αφού, διασχίσει κεντρικές οδούς της πόλης, θα καταλήξει στο Δημαρχείο, όπου θα έχουν καταφθάσει και οι αγρότες με τα τρακτέρ τους από τον κόμβο των Κοίλων Κοζάνης. Εκεί αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τον δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά στον οποίο θα επιδώσει τα αιτήματα τους ζητώντας τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *