Tuesday , 19 March 2024

Θεσσαλονίκη: Ογδόντα χρόνια μνήμης από την εξόντωση 45.000 Εβραίων – «Κεντρικός δρόμος της πόλης να μετονομαστεί σε λεωφόρο των Εβραίων» λένε δήμαρχος και περιφερειάρχης

Συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εξόντωση των 45.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα ναζιστικά στρατόπεδα της Πολωνίας και της Γερμανίας. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σήμερα η κεντρική εκδήλωση για τη «μαύρη» επέτειο στην Πλατεία Ελευθερίας, εκεί όπου παίχτηκε η «πρώτη πράξη του δράματος».

«Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης αγκαλιάζω το αίτημα του εκπροσώπου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη Λεόν Σαλτιέλ έτσι ώστε ένας κεντρικός δρόμος με ιδιαίτερο συμβολισμό να ονομαστεί δρόμος των Εβραίων συμπολιτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την ομιλία του στη σημερινή εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων. Πρόσθεσε ακόμη ότι σύντομα το δημοτικό συμβούλιο θα πάρει την απόφαση για τη μετονομασία του δρόμου. Τόνισε «είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα για το γεγονός ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα εκδοθεί προέγκριση για το μουσείο ολοκαυτώματος. Μέσα σε 4 μήνες θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι άδειες έτσι ώστε μέσα στο 2023 να ξεκινήσει η οικοδόμηση αυτού του τόσο σημαντικού μνημείου». Όσο για το μητροπολιτικό πάρκο ανέφερε ότι «προχωράει η διαδικασία υλοποίησης ενός πολύ μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου 100 στρεμμάτων στο μουσείο Ολοκαυτώματος. Προχωράει ο δρόμος μνήμης από το μουσείο ολοκαυτώματος στην πλατεία ελευθερίας. Έχουμε κάνει επίσημο αίτημα στο ελληνικό κοινοβούλιο η 6η Μαρτίου να χαρακτηριστεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο ημέρα μνήμης και τιμής των Εβραίων», υπογράμμισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι « και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τη μετονομασία ενός κεντρικού δρόμου σε λεωφόρο των Εβραίων. Είναι η ώρα. Πρέπει να γίνει τώρα», είπε ο περιφερειάρχης.

Για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης
Για «αποτρόπαιο» έγκλημα και στίγμα στην Ιστορία” έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. «Το Ολοκαύτωμα -η συστηματική κρατικά σχεδιασμένη δίωξη και εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί- συνιστά ασύγκριτο αποτρόπαιο έγκλημα και στίγμα στην Ιστορία. Οφείλουμε να θυμόμαστε και να μην μένουμε πότε σιωπηλοί μπροστά στο ριζικό κακό», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
«Προκαλούν δέος και συγκλονισμό τα γεγονότα που φέρνουμε σήμερα στη σκέψη μας, τιμώντας τη Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», ανέφερε σε δήλωσή του υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης. Και πρόσθεσε «έχουν ήδη καταγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα στην παγκόσμια ιστορία και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα όχι μόνο της ιστορίας των απανταχού Εβραίων, αλλά και της δικής μας ιστορίας».
«Ενθυμούμενοι το Ολοκαύτωμα αναγνωρίζουμε τις απειλές για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπότητα και στη δική μας εποχή. Σκεπτόμαστε τις εκατομμύρια ζωές το νήμα των οποίων κόπηκε πρόωρα, το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων που χάθηκε», ανέφερε στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *