Friday , 3 May 2024

Θεσσαλονίκη: Οι ισραηλινές επενδύσεις στην κτηματαγορά υπό τη σκιά του πολέμου – Στάση αναμονής στα επενδυτικά πλάνα

Η κτηματομεσιτική αγορά στη Θεσσαλονίκη- όσον αφορά τους Ισραηλινούς επενδυτές -βρίσκεται σε φάση αναμονής μετά την ανάφλεξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή. «Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, οι ευνοϊκές τιμές πώλησης στη χώρα μας σε σχέση με τη χώρα τους και η εύκολη πρόσβαση τοποθετούν την ελληνική αγορά σε περίοπτη θέση στις προτιμήσεις των Ισραηλινών επενδυτών», επεσήμανε στο thesseconomy.gr o μεσίτης και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης Κώστας Γεωργάκος.

Πού επένδυσαν οι Ισραηλινοί
Όπως αναφέρει διάφορα επενδυτικά πλάνα είναι σε εξέλιξη στην πόλη. «Tο ενδιαφέρον των Ισραηλινών για την αγορά ακινήτων στρέφεται κυρίως στο κέντρο της πόλης. Οι Ισραηλινοί έχουν επενδύσει στη Θεσσαλονίκη κυρίως σε πρώην βιοτεχνικούς, γραφειακούς χώρους και κτίρια παρατημένα, όπου έκαναν προσύμφωνο, έδιναν μια μεγάλη προκαταβολή και τα μεταπουλούσαν σε ομοεθνείς τους μέσα σ’ ένα διάστημα έξι μηνών. Αυτό ήταν το μοντέλο που δούλευαν οι Ισραηλινοί. Στη γωνία Τσιμισκή με Κατούνη ο όμιλος ‘Fattal’ αναμενόταν μέχρι το τέλος του 2023 να ξεκινήσει την κατασκευή του τετράστερου ‘ΝΥΧ Τhessaloniki’, ένα έργο ύψους περίπου 22 εκατ. ευρώ. Επίσης το 2025 αναμενόταν το άνοιγμα δύο ξενοδοχείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ισραηλινών συμφερόντων ‘Brown’ στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή κάποιοι από αυτούς έχουν εξαφανιστεί. Δεν απαντούν στα τηλέφωνα λόγω του πολέμου. Τί μπορεί να φέρει αυτό; Μπορεί να φέρει μια μεγάλη ροή Ισραηλινών στην πόλη και γενικότερα στη χώρα λόγω του πολέμου ή να γίνει το αντίθετο. Γενικά υπάρχει μια στασιμότητα θα έλεγα αυτό το χρονικό διάστημα. Ο λόγος που αγόραζαν οι Ισραηλινοί εδώ είναι διότι οι τιμές στο Ισραήλ είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με την Ελλάδα», εξηγεί ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης .

Οι Ισραηλινοί επενδυτές
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γεωργάκος αναφέρει ότι «σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας, το 2022 η συνολική αξία των επενδύσεων σε ακίνητα από Ισραηλινούς πολίτες ήταν 88 εκατ., διπλάσια από αυτή του 2021 που ήταν 44 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για το ελληνικό Real Estate ξεκίνησε το 2015 με συνολικές επενδύσεις 1 εκατ. Το 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει επενδύσεις Ισραηλινών σε ακίνητα 2 εκατ., το 2017 5 εκατ., το 2018 23 εκατ., το 2019 66 εκατ. και το 2020 23 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η γενικότερη εικόνα. Οι Ισραηλινοί επέλεξαν τη χώρα μας λόγω των χαμηλών τιμών και της υποτίμησης των αξιών. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Ένα ακίνητο στην Ελλάδα προσέφερε ετήσια απόδοση της τάξεως του 5% με 6% όταν στη χώρα τους, όπως και σε άλλες μεγαλύτερες και πιο ‘ώριμες’ αγορές, ήταν 2% με 3%».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *