Monday , 6 May 2024

Θεσσαλονίκη: Ο αναπληρωτής Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών επισκέφτηκε το Εβραϊκό Μουσείο

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και Ύπατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών (UNAOC), Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος. Στο μουσείο τον υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, o πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ένα κερί στη μνήμη των Εβραίων
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ο κ. Μορατίνος άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και την εξόντωσή τους από τους Ναζί τη δεκαετία του 1940. Μετά την ξενάγηση όλοι οι παρευρισκόμενοι άναψαν ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μουσείου, όπου αναγράφονται όλα τα ονόματα των Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί.

Η πλατεία Ελευθερίας σύμβολο της εβραϊκής ιστορίας
Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ τόνισε ότι «η πλατεία Ελευθερίας, το σύμβολο της εβραϊκής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, δεν πρέπει να παραμείνει χώρος στάθμευσης οχημάτων, αλλά να γίνει πάρκο μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς συμπλήρωσε ότι πιθανόν η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης όταν αναλάβει τα καθήκοντά της ίσως ικανοποιήσει αυτό το αίτημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *