Saturday , 4 May 2024

Θεσσαλονίκη: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα – Η βροχή αναβάλει δράση – Τί περιλαμβάνει η σημερινή ατζέντα της πόλης

Ο βροχερός καιρός που επικρατεί σήμερα στην πόλη έγινε η αιτία να αναβληθεί η δράση ενημέρωσης και ελέγχου των βιβλιαρίων εμβολίων των πολιτών που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη, στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά από το γυάλινο περίπτερο). Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της «Δράσης εορτασμού Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών» η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, στις 25 Απριλίου, την Πέμπτη και πάλι στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά από το γυάλινο περίπτερο) από τις 10.00 π.μ.– 13.00 μ.μ.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου η σημερινή
Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου η σημερινή. Η 23η Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το 1925 (σχεδόν εκατό χρόνια πριν) από τους βιβλιοπώλες της Καταλονίας επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτων του Θερβάντες. Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων: του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.
Φουαγιέ δημαρχείου Θεσσαλονίκης: Συλλογή και αναδιανομή βιβλίων
Στο… πνεύμα της σημερινής ημέρα ο δήμος Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί συγκέντρωση βιβλίων στο φουαγιέ του δημαρχείου. Με σύνθημα της δράσης «Μάθηση Παντού»πραγματοποιεί συλλογή και αναδιανομή βιβλίων με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών. Τα βιβλία συγκεντρώνονται από τις 09:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ. Η αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης δρ. Έφη Θεοδωράκη προτρέπει τους δημότες να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα καινούρια ή χρησιμοποιημένα βιβλία σε καλή κατάσταση, τα οποία θα κατηγοριοποιηθούν και μετέπειτα θα αναδιανεμηθούν και θα τοποθετηθούν σε χώρους προσβάσιμους, με στόχο τη Διά Βίου Μάθηση για όλους του πολίτες όλων των ηλικιών.

ΠΑΜΑΚ: Ανοιχτή εκδήλωση για την αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση που απευθύνεται προς τους επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων αλλά και προς κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σήμερα, Τρίτη 23 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο 13, στον 1ο όροφο του Ιδρύματος. Αφορμή για τη διοργάνωση είναι η δημοσίευση έως τον Ιούνιο τεσσάρων διακηρύξεων που αφορούν την αγορά ισάριθμων κτιριακών εγκαταστάσεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του.
Ο στόχος
Η εκδήλωση διοργανώνεται με σκοπό αφενός την ευρύτατη κοινοποίηση του ενδιαφέροντος του Πανεπιστημίου για αγορά νέων εγκαταστάσεων, αφετέρου την παροχή διευκρινήσεων και λεπτομερειών από τις πρυτανικές αρχές και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Πανεπιστημίου σχετικά με τους ειδικούς όρους των διακηρύξεων και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα νέα ακίνητα.

Δυτ. Θεσσαλονίκη: 2ο Μαθητικό Συνέδριο
Η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με σχολές του ΑΠΘ και σχολεία απ’ ολη την Περιφέρεια το τριήμερο 2ο Μαθητικό Συνέδριο με τη συμμετοχή 56 Σχολικών Μονάδων. Το θέμα του Συνεδρίου, επίκαιρο όσο ποτέ σήμερα, με τη διαρκώς αυξανόμενη έκφραση βίαιων συμπεριφορών στην κοινωνία γενικότερα, αλλά και στο σχολείο ειδικότερα είναι: «Προχωράμε μαζί; Συζητάμε πρακτικές για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο» Οι μαθητές και οι μαθήτριες από 32 Γυμνάσια και 24 Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, μέσα από 60 παρουσιάσεις με ποικίλους τρόπους όπως, θεατρικά δρώμενα, βίντεο, τραγούδια, χορευτικά, αλλά και παρουσιάσεις με λογισμικό παρουσίασης και αποτελέσματα ερευνών θα αναδείξουν τη δουλειά που έγινε στα σχολεία πάνω στο θέμα στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Παράλληλα θα λειτουργήσει Έκθεση Μαθητικής Δημιουργίας με πολυάριθμα έργα καλλιτεχνικής έκφρασης που θα είναι εκτεθειμένα στο χώρο του Συνεδρίου καθ’ όλη τη διάρκειά του. Πραγματοποιείται από τις 9.30 π.μ. -13.30 μ.μ. στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 2ου ΓΕΛ και 1ου ΕΠΑΛ Νεάπολης (περιοχή πρώην Στρατοπέδου Στρεμπενιώτη).

Ι. Ν. Παναγίας Αχειροποιήτου: «Προσεγγίζοντας το Θείο Πάθος»
«Προσεγγίζοντας το Θείο Πάθος» είναι το μουσικοαφηγηματικό οδοιπορικό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20.30 μ.μ. στον ιερό ναό Της Παναγίας Αχειροποιήτου. Πρόκειται για εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας γνωστοί ηθοποιοί όπως οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Δημήτρης Σιακάρας και Δήμητρα Αντωνακούδη διαβάζουν περικοπές από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο καθώς και αποσπάσματα από τα έργα Ελλήνων συγγραφέων. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της «Λατρευτικής Εβδομάδας» που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΟΛΘ: Συνεχίζεται το 3ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων
Το «U_TH FESTIVAL», το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων σσυνεχίζεται έως τις 28 Απριλίου στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι με παράλληλες δράσεις, παραστάσεις και στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Το φεστιβάλ έχει δώσει την ευκαιρία σε 40 εφηβικές θεατρικές ομάδες και 650 ανήσυχους νέους ηλικίας 12-17 ετών να μοιραστούν μια ξεχωριστή εμπειρία, μέσα από την οποία δημιουργείται μια πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης, διαμορφώνεται μια δυναμική πολιτιστική κοινότητα και ενισχύεται ο διάλογος μεταξύ των νέων καλλιτεχνών. Σήμερα από τις 15.00 μ.μ. – 20.00 μ.μ. πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

ΕΟΔΥ: Πού γίνονται rapid test σήμερα, Τρίτη
Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Στη Θεσσαλονίκη κλιμάκια του ΕΟΔΥ υπάρχουν στα εξής σημεία:
-Νότια Πύλη ΔΕΘ, Αγγελάκη με Λεωφ. Στρατού, 09:30 π.μ.-19:00 μ.μ.
-Δ. Πυλαίας, Αίθουσα Μανωλεδάκη, Μαρτύρων 2ας Σεπτεμβρίου 102, Χορτιάτης, 9:00 π.μ.-15:00 μ.μ.
-Δ. Θέρμης, Γραφεία Κοινότητας Θέρμης-Τριαδίου, Αθ. Διάκου 6, 13:00 μ.μ.-19:00 μ.μ.

-Δ. Χαλκηδόνας, Πνευματικό κέντρο Χατζάκος, Φιλίππου 64, Κουφάλια, 09:30 π.μ. -14:30 μ.μ.

-Δ. Παύλου Μελά, ΚΑΠΗ Καρατάσιου, Αλκιβιάδου 10, 09:00 π.μ.-14:00 μ.μ.

Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Α ΚΑΠΗ Μενεμένης, Έλ. Αλεξίου 9, 09:00 π.μ.-15:00 μ.μ.

-Δ. Δέλτα, ΚΑΠΗ Σίνδου, Μ. Αλεξάνδρου 58, 09:00 π.μ.-14:00 μ.μ.
-27. Δ. Λαγκαδά, ΚΑΠΗ Λαγκαδά, Χρυσοστόμου Σμύρνης 29, 09:30 π.μ.-14:30

-Δ. Νεάπολης – Συκεών, Δημαρχείο Συκεών, Ι. Μιχαήλ 1, 09:00 π.μ.-15:00 μ.μ.

-8ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Αρτάκης 9, Κάτω Τούμπα, 09:00 π.μ.-14:00 μ.μ.

-6ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Νούκα Στεφάνου 10, Χαριλάου, 09:00 π.μ.-14:00 μ.μ.
-Ιατρείο ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλίσσης Όλγας 198, στον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας, 09:30 π.μ.-15:00 μ.μ.
-Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», Στ. Κυριακίδη, 09:00 π.μ.-15:00 μ.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *