Sunday , 5 May 2024

Θεσσαλονίκη: Ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνεια στη στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου – Το F16 «έσκισε» τον ουρανό της πόλης

«Καλημέρα Θεσσαλονίκη, καλημέρα Ελλάδα. Μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες. Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν στη μάχη για την ελευθερία. Χρόνια Πολλά » ανέφερε μέσα από το πιλοτήριο του F-16 ο σμηναγός Χρήστος –Πάρις Χαρίτος. Με αυτά τα λόγια ρίγη συγκίνησης σκόρπισε ο πιλότος του αεροσκάφους F16 της ομάδας επίδειξης «ΖΕΥΣ», το οποίο «έσκισε» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης μετά το τέλος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη και με αυτήν ολοκληρώνονται ο εκδηλώσεις του εορταστικού τετραημέρου στην πόλη.

Μεγαλοπρεπής η παρέλαση
Από νωρίς το πρωί Θεσσαλονικείς συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο για να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά σύγχρονα άρματα μάχης τύπου Leopard 1 και 2, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Panjer 2000 και αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών, πυραυλικά συστήματα MLRS, XOK, τμήματα του μηχανικού εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, οχήματα μεταφοράς πεζικού τύπου M113 και M117, αυτοκινούμενοι όλμοι, οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πολλά ακόμη με τα οποία είναι εξοπλισμένα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Τη μεγαλειώδη παρέλαση που ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί παρακολούθησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό στην παρέλαση των στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων. Τον πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στ. Καλαφάτης. Την παρέλαση από την εξέδρα των επισήμων παρακολούθησαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, πολιτικοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι επίσημοι. Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης έγιναν οι καθιερωμένες δηλώσεις.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Σήμερα, με την επέτειο του ηρωικού “ΟΧΙ”, τιμάμε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας και αναλογιζόμαστε το χρέος μας απέναντί τους. Οι ένοπλες δυνάμεις, εμπνεόμενες από το πνεύμα που συνήγειρε τους Έλληνες στις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, υπερασπίζονται τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας. Στο ταραγμένο και ρευστό διεθνές περιβάλλον που ζούμε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό στην παρέλαση των στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων. Μετά το τέλος της παρέλασης τόνισε πως «σήμερα, επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, θέλω να δηλώσω την υπερηφάνεια για τις ιστορικές επιλογές της πατρίδας μας και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας που στήριξαν διαχρονικά αυτές τις επιλογές. Είμαστε επίσης πολύ υπερήφανοι για τις ένστολες και τους ένστολους που παρέλασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκαιά της και να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας».

Εκπρόσωπος της Βουλής

«Οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για τις γυναίκες και τους άνδρες, που συγκροτούν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Είναι η δύναμη του ΟΧΙ, που λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάθε απειλή, είναι η δύναμη που εγγυάται τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, είναι η δύναμη, που είναι παρούσα σε κάθε δύσκολη ώρα για την πατρίδα μας», τόνισε αμέσως μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης και συνέχισε λέγοντας «Δεσμευόμαστε να την ενισχύσουμε περαιτέρω. Δεσμευόμαστε να είναι η δύναμη του ΟΧΙ όποτε το απαιτούν οι καιροί.Η σημερινή στρατιωτική παρέλαση ανέδειξε μία Ελλάδα, που ξέρει να τιμά την ένδοξη ιστορία της αλλά και να διεκδικεί με αυτοπεποίθηση το μέλλον, που δικαιούται».

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Είναι μια συγκινητική μέρα για τη χώρα μας, για το έθνος μας, για όλο τον ελληνισμό. Είναι η ημέρα που όταν τρία χρόνια πριν η Ελλάδα ξάφνιασε όλη την υφήλιο. Πολύ πιο δυνατές θεωρητικά χώρες από την Ελλάδα, έπεσαν ενάντια στην επέλαση του φασισμού. Μέσα σε λίγες μέρες, λίγες εβδομάδες εμείς, ο ελληνικός λαός, είπαμε όχι και πέτυχε το ακατόρθωτο. Πέτυχε μια αντίσταση η οποία άλλαξε την ιστορία. Είμαστε η μόνη χώρα η οποία γιορτάζει και την απελευθέρωση και την αντίσταση ενάντια στο φασισμό. Πρέπει να θυμόμαστε αυτή τη μέρα, να αντλούμε έμπνευση από τους αγώνες του ελληνικού λαού και να συνειδητοποιούμε κάθε μέρα ότι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε τη χώρα μας, την ελευθερία μας, είναι με το να είμαστε μια ενωμένη κοινωνία», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Το έπος του ’40 γεμίζει υπερηφάνεια κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Τιμούμε τους προγόνους μας, τους ήρωες μας που έγραψαν με το αίμα τους μία από τις ένδοξες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού λαού απέναντι στον Ιταλό κατακτητή. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ, όπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός με ενότητα, με πίστη. Τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός όταν αγωνίζεται για υψηλά ιδανικά και για την πατρίδα. Δεν μπορώ όμως σήμερα να μην αναφερθώ και σε κάτι που θεωρώ αδιανόητο. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που στέκεται πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα ζύγι – γεωπολιτικό ζύγι. Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
«Παρακολουθήσαμε και φέτος μία εξαιρετική στρατιωτική παρέλαση, οι άντρες και οι γυναίκες των ενόπλων δυνάμεών μας μας γεμίζουν με υπερηφάνεια, τιμούν την ιστορία και την παρακαταθήκη των προγόνων μας και καταφέρνουν να μας ενώσουν όλους», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Εκπέμπουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα και κανέναν και ότι εμείς, όλοι μαζί ενωμένοι, χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, χρόνια πολλά Ελλάδα», κατέληξε στο μήνυμά του ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
«Κλείνει ένας λαμπρός εορταστικός κύκλος για την πόλη μας. Οι φορείς και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, οι ένοπλες δυνάμεις μας, αυτές τις τρεις μέρες απέτισαν φόρο τιμής για όλους όσοι αγωνίστηκαν για να κυματίζει σήμερα περήφανη η γαλανόλευκη στην πόλη μας, στη Μακεδονία» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Αλλά συγχρόνως μας γέμισαν με περηφάνια, σιγουριά και αυτοπεποίθηση ότι η Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία στηρίζεται σε όλους αυτούς που ξέρουν να αγωνίζονται και να δημιουργούν. Και αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα, κάθε γενιά, η δική μας γενιά, οι επόμενες γενιές να αγωνίζονται όπως αγωνίστηκαν όλες αυτές οι γενιές έτσι ώστε να είμαστε γενιές δημιουργίας για την πόλη μας» κατέληξε ο κ. Ζέρβας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *