Saturday , 27 April 2024

Θεσσαλονίκη: Σε… πολιορκία των αγροτών το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης – Ποιους δρόμους κλείνουν σήμερα στη Β. Ελλάδα

«Ψίχουλα» χαρακτηρίζουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης οι αγρότες της Χαλκιδικής και αναμένεται σήμερα να… πολιορκήσουν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Την ίδια ώρα οι αγρότες απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αύριο, στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, θα αποφασίσουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

«Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στην πορεία των αγροτών
Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί δυνάμεις της Αστυνομίας σταμάτησαν την πορεία των αγροτών από τη Χαλκιδική στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στο ύψος του χωριού Λάκκωμα. Επιτροπή των παραγωγών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ζήτησε από τους αστυνομικούς να συνεχίσουν με τα τρακτέρ την πορεία τους. Τούς επιτράπηκε να συνεχίσουν μόνο με αγροτικά οχήματα. Τελικός προορισμός των αγροτών είναι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Θα επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ενώ όπως δηλώνουν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Θα ξεκινήσουμε κομβόι 35 τρακτέρ από το μπλόκο που έχουμε στήσει στον κόμβο Ν. Μουδανιών, αλλά μέσα στην πόλη και με προορισμό το ΥΜΑΘ θα κινηθούμε με 20 τρακτέρ. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα χωράφια μας. Μας πετούν ψίχουλα τη στιγμή που εμείς φωνάζουμε πανελλαδικά ότι είμαστε στο τέλος μας, σβήνουμε», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Κοτζιάς. Εν τω μεταξύ νέο μπλόκο αναμένεται να στηθεί σήμερα και στον κόμβο της Γαλάτιστας. Τα αιτήματα των αγροτών της Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό.

Σε απόγνωση και οι μελισσοκόμοι
Από την πλευρά τους οι μελισσοκόμοι επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση. «Έχουμε φτάσει στο τέρμα, δεν αντέχουμε άλλο από το κόστος παραγωγής, κάνουμε μεγάλες μετακινήσεις για τα μελίσσια. Έχουμε στη Χαλκιδική 250.000- 300.000 μελίσσια. Όλοι οι παραγωγοί έχουμε γονατίσει από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής», επισημαίνει ο πρόεδρος του Μελλισοκομικού Συλλόγου Χαλκιδικής Αριστοτέλης Κασσανδρινός.

Μπλόκα στη Β. Ελλάδα
Στο συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού προχωρούν σήμερα στις 13.00 μ.μ. οι αγρότες του νομού Σερρών. Το κλείσιμο της Εγνατίας Οδού θα είναι διάρκειας 15 με 20 λεπτών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Θα γίνει σε συνεννόηση με την αστυνομία. Στις 11.00 το πρωί αγρότες που είχαν αφήσει τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης των Σερρών θα τα μεταφέρουν κάτω από τον κόμβο του Στρυμονικού στον επαρχιακό δρόμο Ηράκλειας-Στρυμονικού.

Επόμενος σταθμός η Νίκαια Λάρισας
Σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, οι αγρότες του πρωτογενούς τομέα παραμένουν παραταγμένοι στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στήσει και με γενικές τους συνελεύσεις θα καθορίσουν την επόμενή τους στάση τους, η οποία όπως λένε «θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην πανελλαδική τους συνάντηση στη Νίκαια Λάρισας».Τονίζεται ότι το αγροτικό μπλόκο στον κόμβο των Μαλγάρων-υπάρχουν παραταγμένα τρακτέρ στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη- ενισχύεται σήμερα με αγρότες και κτηνοτρόφους από Ραχιά, Βαλμάδα, Χαλάστρα και Άδενδρο. Επισημαίνεται ότι σε όλη τη χώρα οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα και με τα αγροτικά τους οχήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *