Thursday , 2 May 2024

Θεσσαλονίκη- Σποράδες: Ουδέν νεότερο για την ακτοπλοϊκή σύνδεση – «Συνήθως τα δρομολόγια βγαίνουν μέσα στο Μάιο»

Παρά το… ρεκόρ εισιτηρίων της περσινής χρονιάς γεγονός που φανερώνει το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων επιβατών για τις Σποράδες δεν υπάρχει κανένα νεότερο όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση για ένα τρίμηνο
Όπως λέει στο thesseconomy.gr ο ναυτιλιακός πράκτορας Θεσσαλονίκης Ιωάννης Δημητριάδης «η γραμμή είναι επιδοτούμενη και ακόμα δεν έχει βγει ο διαγωνισμός. Ούτως ή άλλως τα δρομολόγια είναι για ένα τρίμηνο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο. Συνήθως τα δρομολόγια για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σποράδων βγαίνουν μέσα στο Μάιο». Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο άρχισε το 2021. Υπήρξε τεράστια ανταπόκριση εκ μέρους των ενδιαφερόμενων επισκεπτών και συνέβαλε καθοριστικά στην τόνωση της τουριστικής κίνησης και στην ενίσχυση της οικονομίας των νησιών των Βορείων Σποράδων. Ενδεικτικά, την τελευταία τριετία με τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σποράδες ταξίδεψαν πάνω από 200.000 επιβάτες. Συγκεκριμένα, το 2021 είχαν καταγραφεί περίπου 66.000 επιβάτες, το 2022 πάνω από 69.500, ενώ το 2023 καταγράφηκε ρεκόρ με περίπου 73.300 επιβάτες.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση και στη Βουλή
Το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης έφτασε μέχρι και τη Βουλή. Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έφερε το μείζον ζήτημα της επαναδρομολόγησης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Βορείων Σποράδων για τη φετινή θερινή σεζόν. Με κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών τον κάλεσε να προχωρήσει άμεσα και σύμφωνα με την αρμοδιότητά του σε έγκριση των αδιάθετων χρημάτων του υπουργείου Ναυτιλίας προκειμένου να επιδοτηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση και να εξυπηρετηθεί η τουριστική προσέλευση και τη φετινή σεζόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι επανειλημμένες παρεμβάσεις των τοπικών φορέων (δήμος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ΕΕΘ) προς τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *