Sunday , 28 April 2024

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι γιατροί – Διαμαρτυρία το απόγευμα για την αφίσα της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά»

Πρεμιέρα σήμερα για τα απογευματινά χειρουργεία σε δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης –ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου – και στις 12.00 το μεσημέρι μέλη της ΕΝΙΘ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Με αφορμή την αφίσα της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά» της σκηνοθέτιδας Ελένης Ψύκου έχει προγραμματιστεί για τις 19.00 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το «Ολύμπιον».

Η αντίδραση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης
Η αφίσα της ταινίας αναμένεται στις 20.00 το βράδυ. Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Φιλόθεος με επιστολή του προς τη γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αναφέρει μεταξύ άλλων πως «αὐτὲς οἱ διας φημίσεις ὑπὸ τὸ πρόσχημα μιᾶς ἀμφίβολης καλλιτεχνικὰ γραφιστικῆς προσέγγισης, ἀγγίζουν - ἐνίοτε δὲ καὶ ὑπερβαίνουν - τὰ ὅρια τῆς κακόβουλης πρόκλησης». Ζητά από την κ. Ελίζ Ζαλαντό η αφίσα να μην αναρτηθεί, διότι «είναι βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης».

Η απάντηση της σκηνοθέτιδας
«Το αρχικό σκεπτικό ήταν ένα σώμα (κορμί όπως λέει και ο τίτλος της ταινίας) που συνδυάζει τη γέννηση και τον θάνατο, τα ανθρώπινα πάθη, το γυναικείο και το ανδρικό βίωμα, δηλαδή τον άνθρωπο. Αυτή την ανθρωποκεντρική προσέγγιση κάποια άτομα τη βρίσκουν βλάσφημη», λέει συμπληρώνοντας ότι ακούει τα σχόλια και δέχεται αυτά να γράφονται στα κοινωνικά της δίκτυα, «όπως κι εγώ έχω το δικαίωμα και την απόλυτη ελευθερία να εκτυπώνω, να αναρτώ και να αφισοκολλώ το πόστερ της ταινίας μου και σε λίγες ημέρες να την προβάλω», απαντά σχετικά η σκηνοθέτης Ελένη Ψύκου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *