Sunday , 28 April 2024

Θεσσαλονίκη: Στους… δρόμους σήμερα το πρωί οι μελισσοκόμοι, το απόγευμα οι φοιτητές

Στις 10.00 σήμερα το πρωί δίνουν… ραντεβού στον Λευκό Πύργο μελισσοκόμοι από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Ζητούν μεταξύ άλλων να μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις μελιού στην Ελλάδα, ώστε να μην απειλείται η δημόσια υγεία, αλλά και να μπορέσουν οι επαγγελματίες του κλάδου να επιβιώσουν.

«Έχουν ξεφύγει οι ελληνοποιήσεις, κανένας δεν πραγματοποιεί ελέγχους»
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής, Αριστοτέλης Κασσανδρινός, υπογράμμισε ότι την τελευταία διετία έχουν φύγει από τον κλάδο δεκάδες επαγγελματίες, υπό το βάρος κυρίως του αυξημένου κόστους παραγωγής, που σήμερα καταγράφεται διπλάσιο σε σχέση με το 2022, αλλά και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Για τις ελληνοποιήσεις μελιού στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «έχουν πλέον ξεφύγει, γιατί κανένας δεν πραγματοποιεί ελέγχους. Πρόκειται για εισαγόμενο μέλι, κανείς δεν ξέρει από πού, μέσα στο οποίο τοποθετούν μικρές ποσότητες ελληνικές μελιού, το αναμιγνύουν με καραμελόχρωμα και το πουλούν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και οδηγώντας τους Έλληνες του κλάδου στον αφανισμό». Και τόνισε ότι «ενώ η μέση ετήσια παραγωγή μελιού στο νομό Χαλκιδικής ανέρχεται σε 300 τόνους, πέρυσι αυτή διαμορφώθηκε σε μόλις 20 τόνους», επεσήμανε ο κ. Κασσανδρινός. Πρόσθεσε ότι «η πλειονότητα των μελισσοκόμων στο νομό Χαλκιδικής κάνουν νομαδική μελισσοκομία, ενώ πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να ταξιδέψουν τα μελίσσια τους από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και όχι μόνο, αφήνοντας πίσω τις οικογένειες τους, τελευταία δεν μπορούν να το πράξουν λόγω κατακόρυφης ανόδου στα καύσιμα». Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής, αριθμεί 300 μέλη ηλικίας από 20 – 86 χρόνων, ενώ συνολικά διαθέτουν 200.000 κυψέλες.

Στην Καμάρα οι φοιτητές
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Στις 6.00 το απόγευμα φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της Καμάρας. Θα διαμαρτυρηθούν και σήμερα κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, έχουν προαναγγείλει νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *