Sunday , 5 May 2024

Θεσσαλονίκη: Στο δρόμο για τους 49 συλληφθέντες στο ΑΠΘ και για την Εγνατία Οδό Α.Ε. – Πού και για ποιο λόγο

«Ραντεβού» στις 11.00 το πρωί δίνουν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους 49 συλληφθέντες κατά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, καθώς η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα. Η συγκέντρωση αλληλεγγύης αφορά και την εκδίκαση της υπόθεσης των 12 συλληφθέντων τον Αύγουστο του 2020 για εργασίες στην κατάληψη της Libertatia.

Τί υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων «παράλληλα με το δικαστήριο των 49, την Παρασκευή είναι και το δικαστήριο των 12 συλληφθέντων από την 3η εισβολή των μπάτσων στην κατάληψη Libertatia. Η Libertatia, τον Γενάρη του 2018 είχε δεχθεί επίθεση από οπαδούς φασίστες και ένα τμήμα της είχε καεί. Ο κόσμος της κατάληψης αλλά και αλληλέγγυος κόσμος ξεκίνησε την ανοικοδόμησή της. Στις 23 Αυγούστου του 2020, μπάτσοι εισέβαλαν στο κτήριο κατά τη διάρκεια των εργασιών και πραγματοποίησαν 12 συλλήψεις. Οι κινήσεις αυτές, δεν ήταν τυχαίες. Μέσα σε λίγο καιρό είδαμε τρεις εκκενώσεις φοιτητικών καταλήψεων, κάτι πρωτόγνωρο στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, που δείχνει και την ξεκάθαρη πλέον στάση της κυβέρνησης και του κράτους: ότι δεν έχει καμία διάθεση να συνδιαλεχθεί με τα κοινωνικά κινήματα, αλλά αντίθετα να τα διαχειριστεί και να τα καταστείλει».

Διαμαρτύρονται και εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό
Μία ώρα αργότερα στις 12.00 το μεσημέρι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό Α.Ε. αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το πρώην Υ-ΜΑΘ ενόψει της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και των Καθέτων Αξόνων από το δημόσιο και τον πλειοδότη του διαγωνισμού εκποίησης του παγίου για 35 χρόνια. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΄Εγνατία Οδός ΑΕ΄ έχει αποδείξει επανειλημμένως με αδιάσειστα οικονομοτεχνικά στοιχεία και τεκμηριωμένες μελέτες την πάγια θέση μας ότι μόνο η δημόσια διαχείριση της οδού προασπίζεται το πραγματικό δημόσιο συμφέρον».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *