Thursday , 2 May 2024

Θεσσαλονίκη: Στο… δρόμο σήμερα για την υγεία συνταξιούχοι και νοσοκομειακοί γιατροί – Ποιοι και γιατί διαμαρτύρονται

Με τα συνθήματα «Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή», «Καμιά συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στο ΕΣΥ» διαμαρτύρονται σήμερα -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που έχει οριστεί η 7η Απριλίου- σύλλογοι και νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης.
-Το χορό των κινητοποιήσεων για τη δημόσια υγεία «ανοίγουν» στις 09.00 το πρωί σύλλογοι συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης. Δίνουν «ραντεβού» έξω από το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», διαμαρτύρονται για τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή που όρισε το υπουργείο Υγείας και ζητούν δημόσια και δωρεάν υγεία. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που γιορτάζεται ετησίως στις 7 Απριλίου, λειτουργεί ως παγκόσμια αφορμή για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με θέματα υγείας και την προαγωγή της σημασίας της ισότιμης υγειονομικής περίθαλψης για όλους.

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων το απόγευμα παίρνει η ΕΝΙΘ
Για την επιβολή των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία διαμαρτύρονται σήμερα το απόγευμα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης και καλούν με ανακοίνωσή τους «κανένας ασθενής να μη δηλώσει συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία». Δίνουν «ραντεβού» στις 18.00 μ.μ. μπροστά στην 3 η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 31) και καλούν φορείς και σωματεία της πόλης να στηρίξουν την κινητοποίησή τους.

Δωρεάν υγεία για όλους και όλες
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Χρήστος Καραχρήστος «διαδηλώνουμε ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συνεχίσει την εμπορευματοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας με την ενοχοποίηση των απογευματινών χειρουργείων. Τα προβλήματα των νοσοκομείων με την υποστελέχωση είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Είναι αποτέλεσμα της συνεχόμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η κυβέρνηση αντί να κάνει πράξη αυτά που ζητάμε όλο αυτόν το καιρό δίνει την «ελεύθερη επιλογή» στους ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που έχουν πληρώσει διπλά από την εφορία και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Δίνει και την «ελεύθερη επιλογή» στους γιατρούς να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες για να αυξήσουν το εισόδημα που θα έπρεπε να το αυξήσει το δημόσιο σύστημα με τον κρατικό προϋπολογισμό και να γίνουν μαζικές προσλήψεις.Αυτή είναι και η λύση στο πρόβλημα του ΕΣΥ, οι μαζικές προσλήψεις έτσι ώστε να ανοίξει το 100% των χειρουργικών αιθουσών ολοήμερα για να καλύψει τις τεράστιες αναμονές που υπάρχουν στους ασθενείς», τόνισε ο κ. Καραχρήστος.
-Τέλος, στις 18.00 μ.μ. το απόγευμα, μέλη της επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το γερμανικό προξενείο Θεσσαλονίκης επί της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου 33.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *