Saturday , 4 May 2024

Θεσσαλονίκη: Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού σήμερα -Τί… τρέχει στην πόλη – Η «χαρτογράφηση» των γεγονότων

Με υψηλή για την εποχή θερμοκρασία αλλά περιορισμένη λόγω -αφρικανικής σκόνης και υγρασίας- ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες ξημέρωσε η σημερινή μέρα, Τρίτη 2 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη. Στο… κόκκινο ο υδράργυρος αφού σήμερα θα… σκαρφαλώσει στους 26 βαθμούς Κελσίου, υψηλή για την εποχή θερμοκρασία σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Τροχαίο ατύχημα και κυκλοφοριακό «κομφούζιο»
Στο… κόκκινο και η υπομονή των οδηγών στη Θεσσαλονίκη αφού το μποτιλιάρισμα και οι ουρές χιλιομέτρων είναι γεγονός και σήμερα στην Περιφερειακή οδό αλλά και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης όπως η Βασιλίσσης Όλγας, η Κωνσταντίνου Καραμανλή η Λαγκαδά, η Εγνατία, η Τσιμισκή αλλά και η Αγίου Δημητρίου. Μποτιλιάρισμα σημειώθηκε νωρίς το πρωί και στη Μοναστηρίου, όταν Ι.Χ. αυτοκίνητο -για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο- ξέφυγε από την πορεία του και… καρφώθηκε σε κολόνα του δρόμου. Τον οδηγό απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίστηκε σε νοσοκομείο της πόλης.

«Σπάμε τη σιωπή, μιλάμε για τον αυτισμό»
Κατά τα άλλα… Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2007, η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η επίσημη ημέρα για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την προώθηση της έρευνας, της διάγνωσης, της θεραπείας και της αποδοχής για όσους επηρεάζονται από αυτήν την αναπτυξιακή διαταραχή. Για το λόγο αυτό το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 18.00 μ.μ. στη δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα «Σπάμε τη σιωπή, μιλάμε για τον αυτισμό». Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό. Η εκδήλωση, της οποίας την επιμέλεια έχει αναλάβει η επίκουρη καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, Λίλα Κοσσυβάκη, στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τον αυτισμό με επιστημονικά δεδομένα αλλά και ουσιαστικές εμπειρίες ζωής.

ΑΠΘ: Τιμητική εκδήλωση σήμερα για 69 ομότιμους καθηγητές
Οι 69 καθηγήτριες και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έλαβαν τον τίτλο της ομότιμης και του ομότιμου το 2023 θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση σήμερα στις 13.30 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Η εκδήλωση θα αρχίσει με την προσφώνηση του πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Χαράλαμπου Φείδα. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η αντιφώνηση του ομότιμου καθηγητή του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, Αιμίλιου Μαυρουδή, με θέμα: «Παιδεία δύναμις θεραπευτική ψυχής και Παίδευσις παιδείας παράδοσις». Στη συνέχεια θα γίνει η απονομή τιμής στους ομότιμους καθηγητές.

«Ημέρες Καριέρας» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Οι «Ημέρες Καριέρας» του Γραφείου Διασύνδεσης του ΑΠΘ επιστρέφουν και φέτος διαζώσης στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. Στόχος της εκδήλωσης είναι η άμεση επικοινωνία και επαφή των φοιτητών, τελειόφοιτων και απόφοιτων του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Η διοργάνωση της εκδήλωσης «Ημέρες Καριέρας ΑΠΘ 2024 – job & internship fair» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 2 Απριλίου, και αύριο, Τετάρτη 3 Απριλίου, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 18.00 μ.μ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα στην πόλη
Σήμερα στις 18.00 μ.μ.θα πραγματοποιηθεί μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Καμάρα με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης «Rosa Nera» στα Χανιά.

Μετ’ εμποδίων η κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών
Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ν. Μουδανιών. Συγκεκριμένα τα έργα γίνονται στο δεξιό έρεισμα της οδού με κατεύθυνση προς τα Νέα Μουδανιά, από κινητά συνεργεία της Περιφέρειας στα στηθαία ασφαλείας της οδού, με αποκλεισμό της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας τμηματικά, στα εξής σημεία:
-στη Χ.Θ.49+800,
-στη Χ.Θ.56+200,
-στη Χ.Θ.56+250,
-στη Χ.Θ.60+500

Πού γίνονται δωρεάν rapid test
Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.Στη Θεσσαλονίκη σήμερα, Tρίτη 2 Απριλίου, τα σημεία ελέγχων είναι τα ακόλουθα:

-Νότια Πύλη ΔΕΘ, Αγγελάκη με Λεωφ. Στρατού, 08:30 π.μ.-20:30
-Δ. Πυλαίας, Αίθουσα Μανωλεδάκη, Μαρτύρων 2ας Σεπτεμβρίου 102, Χορτιάτης, 9:00 π.μ. -14:30 μ.μ.
-Δ. Καλαμαριάς, εντός Δημοτικού Θεάτρου, οδός Χηλής και Τριπόλεως 12, 09:00 π.μ. -15:00 μ.μ.
-Δ. Θέρμης, Γραφεία Κοινότητας Θέρμης-Τριαδίου, Αθ. Διάκου 6, 13:00 μ.μ.-19:00 μ.μ.
-Δ. Χαλκηδόνας, Πνευματικό κέντρο Χατζάκος, Φιλίππου 64, Κουφάλια, 09:30 π.μ. -14:30 μ.μ.
-Δ. Παύλου Μελά, ΚΑΠΗ Καρατάσιου, Αλκιβιάδου 10, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
-Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Α ΚΑΠΗ Μενεμένης, Έλ. Αλεξίου 9, 09:00 π.μ.-15:00 μ.μ.
-Δ. Δέλτα, ΚΑΠΗ Σίνδου, Μ. Αλεξάνδρου 58, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
-Δ. Ωραιοκάστρου, Α ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου, Τραπεζούντος 31, 09:00 π.μ. -14:30 μ.μ.
-Δ. Λαγκαδά, ΚΑΠΗ Λαγκαδά, Χρυσοστόμου Σμύρνης 29, 09:30 π.μ. -14:30 μ.μ.
-Δ. Νεάπολης – Συκεών, Δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125, 09:00 π.μ. -15:00 μ.μ.
-8ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Αρτάκης 9, Κάτω Τούμπα, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
-6ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Νούκα Στεφάνου 10, Χαριλάου, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
-Ιατρείο ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλίσσης Όλγας 198, στον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας, 09:30 π.μ. -15:00 μ.μ.
-Νοσοκομείο Παπανικολάου, Εξοχή, 08:30 π.μ. -15:00 μ.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *