Wednesday , 1 May 2024

Θεσσαλονίκη: Φυτοπλαγκτόν στο Θερμαϊκό, επιχείρηση «σκούπα» στη Β. Όλγας, διαμαρτυρία για τα Τέμπη, το «παζλ» της πόλης – Τί άλλο… τρέχει

Την ηλιόλουστη και ανοιξιάτικη ημέρα δεν θα την απολαύσουν σήμερα οι Θεσσαλονικείς που θα βρεθούν στην παραλία της πόλης καθώς δυσάρεστη είναι η εικόνα της θάλασσας του Θερμαϊκού που θ’ αντικρίσουν. Τα φύκια δημιουργούν ένα «πράσινο πέπλο» στα νερά της πόλης, και μια άσχημη εικόνα σε σημεία της παραλίας, όπως από το λιμάνι μέχρι και τον Λευκό Πύργο. Η εμφάνιση φυτοπλαγκτόν με τη συγκέντρωση σκουπιδιών στο Θερμαϊκό αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται ειδικά όταν σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες. Κατά τα άλλα, αρκετές είναι οι δράσεις και εκδηλώσεις που… λαμβάνουν χώρα σήμερα στην πόλη.

Βασιλίσσης Όλγας: «Σκούπα» στον «Κόκκινο Πύργο»
Σήκωσαν τα… μανίκια οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Ανάληψης και πιο συγκεκριμένα όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση «σκούπα» του «Κόκκινου Πύργου». Στη δράση αυτή προχώρησε σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης καθώς ο χώρος εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως ανθυγιεινή εστία από τους δημότες. Συνεργεία της υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου και της Δημοτικής Αστυνομίας βρέθηκαν στον χώρο, επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας, για τον καθαρισμό από τα μπάζα, τα σκουπίδια και την οργιώδη βλάστηση. «Γίνεται μία επιχείρηση καθαρισμού και έξωσης όσων έχουν βρει καταφύγιο. Είναι μια πρώτη απόπειρα του δήμου για να καθαριστεί ο χώρος που αποτελεί μια υγειονομική βόμβα και αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο δήμαρχος κ. Αγγελούδης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της ευρύτερης γειτονιάς.

Καμάρα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών
Το απόγευμα στις 19.00 μ.μ. άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα. Με σύνθημα «Το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί» θα διαμαρτυρηθούν για την τραγωδία που συνέβη στη θεσσαλική κοιλάδα. Αναμένεται να ακολουθήσει και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης: Παρουσίαση βιβλίου
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του βιβλίου για το οποίο θα μιλήσει ο ιστορικός και συγγραφέας Αναστάσιος Καράμπαμπας με αφορμή την έκδοσή του στα γαλλικά και στα αγγλικά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 9 Απριλίου, στις 19.00 μ.μ. στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου παλαιών μαθητών και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Nouvelle Amicale. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η κ. Ρίνα Ρεβάχ, επιζήσασα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

ΑΠΘ: «Ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα και αύριο»
Κύκλο διαλέξεων με θέμα «Ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα και αύριο», διοργανώνει σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι το Εργαστήριο Γλωσσολογίας LingLab του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατά τη διάρκεια του κύκλου θα εξερευνηθεί η συναρπαστική επίδραση που έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε διάφορους τομείς της γνώσης και της καθημερινότητας, μέσα από τις διαλέξεις καταξιωμένων ειδικών και ακαδημαϊκών. Στόχος είναι να αποκτήσει το ευρύ κοινό μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη διαμορφώνει το παρόν και επιδρά στον σχεδιασμό του μέλλοντος. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, μέσω zoom, και είναι ανοιχτές για το κοινό.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Εν… δράσει το 27ο Φεστιβάλ Παιδείας
Το 27ο Φεστιβάλ Παιδείας, έναν από τους μακροβιότερους θεσμούς του, διοργανώνει ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο με δύο εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις δύο δημοτικές ενότητες (Εύοσμος, Ελευθέριο-Κορδελιό) του δήμου. Περιλαμβάνει δημιουργίες και δράσεις που απευθύνονται στο σύνολο των περίπου 18.000 μαθητών του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιείται σήμερα στις 19.00 μ.μ. σεμινάριο ποίησης από τον υποψήφιο διδάκτορα Δημιουργικής Γραφής και Κριτικής, Δήμο Χλωπτσιούδη στο τμήμα Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου (Μεγ. Αλεξάνδρου).

Δήμος Θεσσαλονίκης: Δράση πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού
Τα δημοτικά ιατρεία του τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να διοργανώνουν τη δωρεάν δράση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Η δράση απευθύνεται στις γυναίκες κατοίκους-δημότες του δήμου Θεσσαλονίκης, δικαιούχους των ΚΑΠΗ και πραγματοποιείται σήμερα στις 11.30 π.μ. στο 4o Παράρτημα ΚΑΠΗ στην οδό Γρ. Λαμπράκη 42.

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Χρηστίδη
Τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Χρηστίδη, τον αρχιτέκτονα ο οποίος επί 60 χρόνια κτίζει ναούς ως συνεργός στη θεία λειτουργία και στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19.00 μ.μ. στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμύνης 4). Σίγουρα εκκλησιαζόμαστε σε έναν από τους 45 ναούς που έχτισε στη Θεσσαλονίκη ο αρχιτέκτωνας Δημήτρης Χρηστίδης ή σε κάποιον από τους 80 παλαιότερους ναούς που επέκτεινε και συντήρησε στην πόλη. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του παναγιωτάτου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου ο οποίος θα ομιλήσει με θέμα «Καταληκτική ευλογία». Επίσης θα προβληθεί το βίντεο «Επιλογές από έργα Χρηστίδη».

Ωδείο Άνω Πόλης: Αρχίζει η «15η Μουσική Εβδομάδα»
Μείξη τραγουδιών και μελωδιών όλων των μουσικών οργάνων και τμημάτων, διαφορετικών επιπέδων και ηλικιών θα πραγματοποιηθεί από σήμερα 9 του μηνός έως και 14 Απριλίου. Η συναυλία πραγματοποιείται στις 18.30 μ.μ. στο θέατρο του ΠΚ Λαοδηγήτριας της οδού Αισχύλου 17 της Άνω Πόλης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι σπουδαστές του Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο αρχιμουσικός Παναγιώτης Διαμαντής.

ΕΟΔΥ: Πού γίνονται σήμερα rapid test
Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Στη Θεσσαλονίκη γίνονται σήμερα στα εξής σημεία:
-Νότια Πύλη ΔΕΘ, Αγγελάκη με Λεωφ. Στρατού, 09:30 π.μ. -19:00 μ.μ.
-Δ. Πυλαίας, Αίθουσα Μανωλεδάκη, Μαρτύρων 2ας Σεπτεμβρίου 102, Χορτιάτης, 09:00 π.μ. -14:30 μ.μ.

-Δ. Καλαμαριάς, εντός Δημοτικού Θεάτρου, οδός Χηλής και Τριπόλεως 12, 09:30 π.μ. -15:00 μ.μ.

-Δ. Θέρμης, Γραφεία Κοινότητας Θέρμης-Τριαδίου, Αθ. Διάκου 6, 13:00 μ.μ.-19:00 μ.μ.

-Δ. Χαλκηδόνας, Πνευματικό κέντρο Χατζάκος, Φιλίππου 64, Κουφάλια, 09:30 π.μ. -14:30

-Δ. Παύλου Μελά, ΚΑΠΗ Καρατάσιου, Αλκιβιάδου 10, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.

-Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Α ΚΑΠΗ Μενεμένης, Έλ. Αλεξίου 9, 09:00 π.μ. -15:00 μ.μ.

-Δ. Δέλτα, ΚΑΠΗ Σίνδου, Μ. Αλεξάνδρου 58, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
-Δ. Ωραιοκάστρου, Α ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου, Τραπεζούντος 31, 09:00 π.μ. -14:30 μ.μ.
-Δ. Λαγκαδά, ΚΑΠΗ Λαγκαδά, Χρυσοστόμου Σμύρνης 29, 09:30 π.μ. -14:30 μ.μ.

-Δ. Νεάπολης-Συκεών, Δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125, 09:00 π.μ. -15:00 μ.μ.
-8ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Αρτάκης 9, Κάτω Τούμπα, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
-6ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Νούκα Στεφάνου 10, Χαριλάου, 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.
-Ιατρείο ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλίσσης Όλγας 198, στον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας, 09:30 π.μ. -15:00 μ.μ.
-Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», Κωνσταντινουπόλεως 49, 09:00 π.μ. -15:00 μ.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *