Saturday , 27 April 2024

Θεσσαλονίκη: 81 χρόνια μετά από τον πρώτο συρμό για το Άουσβιτς – Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για το Πάρκο Μνήμης

Ογδόντα ένα χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη για το στρατόπεδο του Άουσβιτς πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε κλίμα συγκίνησης στην πλατεία Ελευθερίας οι εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, της αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, αλλά και του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης
Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την επιμνημόσυνη δέηση από τη χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι επικεφαλής της Ισραηλιτικής Κοινότητας τόνισαν τη σημασία της διατήρησης ζωντανής της μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων αλλά και τη συμβολή που θα έχει η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης
«Είναι εθνικό καθήκον μας να περάσουμε τη μνήμη στις νέες γενεές». τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης. Και πρόσθεσε ότι «το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, η ανέγερση του οποίου βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, θα συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό. Κι ας μην πλανιόμαστε, υπάρχουν ακόμα θιασώτες του ναζισμού και του αντισημιτισμού. Κι αν δεν τολμούν να υπερασπιστούν δημόσια τις κτηνωδίες του παρελθόντος, καλλιεργούν συστηματικά τη ρητορική μίσους και σπέρνουν την έχθρα στο γόνιμο έδαφος της παραπληροφόρησης και της συνωμοσιολογίας».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στ. Αγγελούδης
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης ανέφερε «είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα πως με την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης έγινε δυνατή η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης ώστε να προχωρήσουμε άμεσα, εντός των επόμενων μηνών, ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, στη δημοπράτηση του έργου. Το Πάρκο Μνήμης που θα δημιουργηθεί στη νέα πλατεία Ελευθερίας μαζί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αποτελέσουν δύο κορυφαία τοπόσημα που θα υπηρετούν τόσο την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στο διηνεκές όσο και την ανάδειξη της αλήθειας του Ολοκαυτώματος, μιας αλήθειας που κάποιοι επιμένουν να αποκρύπτουν, να φαλκιδεύουν και να διαστρεβλώνουν».

Κορυφώνονται το απόγευμα οι εκδηλώσεις
Το δεύτερο μέρος της Ημέρας Μνήμης θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο σεβασμιώτατος αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Υπέρτιμου και Έξαρχου Ωκεανών, Ατλαντικού τε και Ειρηνικού κ. Ελπιδοφόρος. «Πριν την ομιλία θα τιμηθεί ο κ. Ελπιδοφόρος με τον τίτλο του Επιτίμου Μέλους της Κοινότητάς μας, καθώς επίσης και ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει παίξει σπουδαίο ρόλο σε όλα αυτά τα οποία γίνονται σήμερα για το Μουσείο, για την αναγνώριση των Εβραίων και για το γεγονός ότι δημιούργησε ένα ρεύμα από Ισραηλινούς, οι οποίοι ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ. Την εκδήλωση διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *