Friday , 29 March 2024

Θ.Κουτρούκης: Σημαντική η αύξηση του κατώτατου μισθού – Μένει να δούμε πώς θα πάει η Ανάπτυξη στο μέλλον

Σημαντική χαρακτηρίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), Θεόδωρος Κουτρούκης, την χθεσινή προαναγγελία από πλευράς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για αύξηση του κατώτατου μισθού απο την 1η Μαΐου αναλόγως με τους ρυθμούς ανάπτυξης, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία επίτευξης ρυθμών ανάπτυξης 3,5% – 4% της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο κατά το αναμενόμενο “rebound” μετά τη συμπίεση που έχει επιφέρει η πανδημία, αλλά σε ορίζοντα δεκαετίας.

Μιλώντας συγκεκριμένα στην εκπομπή “Θέσεις και Απόψεις” του δημοσιογράφου Βασίλη Κοντογουλίδη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100, ο κ.Κουτρούκης ερωτηθείς για το θέμα της χθεσινής προαναγγελίας της αύξησης του κατώτατου μισθού από τον πρωθυπουργό προέβη καταρχάς σε μια μικρή παρατήρηση ότι τα τελευταία χρόνια, από το 2018 και εξής έχει χαθεί το “suspence” των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων για το θέμα αυτό, καθώς πρώτα ανακοινώνεται ή περίπου προαναγγέλλεται  μια αύξηση του κατώτατου μισθού και μετά διαπραγματεύονται οι κοινωνικοί εταίροι με την Κυβέρνηση για το ύψος της αύξησης και πρόσθεσε: “Πάντως η αλήθεια είναι ότι είναι σημαντική η αύξηση του κατώτατου μισθού για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα – νομίζω περίπου το 25% – που θα δουν τις αποδοχές τους από το Μαϊο να αυξάνονται κατά το ποσοστό που εν πάσει περιπτώσει θα καταλήξει αυτή η διαδικασία διαβούλευσης. Είναι ένα σημαντικό γεγονός, πλησιάζει και πάλι ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα προ της περιόδου των μνημονίων, της δεκαετίας της οικονομικής κρίσης της χώρας μας και αυτό σιγά-σιγά δίνει μια αποκατάσταση της εισοδηματικής απώλειας των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα. Μένει να δούμε πώς θα πάει η ανάπτυξη στο μέλλον για να κινηθεί φαντάζομαι ανάλογα και η μισθολογική πολιτική της Κυβέρνησης”.

Παράλληλα επισήμανε, αναφορικά με την ύοαρξη – ή μη ύπαρξη – δυνατότητας αναπόκρισης της αγοράς-επιχειρήσεων στην εν λόγω αύξηση ότι “δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις επιχειρήσεις. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν από την περίοδο της πανδημίας, π.χ. φαρμακευτικές εταιρείες, αυτές που πουλούν φαρμακευτικά είδη, μεταφορικές εταιρείες κλπ, οπότε αυτές έχω την εντύπωση ότι μπορούν αρκετά εύκολα να απορροφήσουν στο κόστος παραγωγής τους την όποια μισθολογική αύξηση. Υπάρχει βέβαια και ένα μεγάλο μέρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως η εστίαση, όπως άλλες κατηγορίες του λιανικού εμπορίου, που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό και νομίζω αυτές θα έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Το πρόβλημα με τον κατώτατο μισθό είναι ότι είναι γενικευμένη η αύξηση , ισχύει ανεξαρτήτως κλάδου ή τομέα παραγωγής ή δραστηριότητας και δεν μπορεί να…επιμέρους διαφοροποιήσεις, δηλαδή  δεν προσαρμόζεται αναλόγως στις επιχειρήσεις. Βέβαια υπάρχει από εκεί και πέρα η διαδικασία των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες θεωρητικά θα προσαρμόσουν αυτήν τη μισθολογική αύξηση κατά κλάδο και κατά τομέα παραγωγής, όμως δυστυχώς ή ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι μικρές σε αριθμό και φειδωλές σε αποτελέσματα”.

Ερωτηθείς, δε, για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, επισήμανε ότι “το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι ήταν παλαιότερα. Έχει επιταθεί η εργασιακή ανασφάλεια, κάποιες σταθερές του παλιού συστήματος έχουν καταργηθεί ή εγκαταλειφθεί από τα πράγματα, είναι δεδομένο ότι το σκηνικό στην αγορά εργασίας θα είναι διαφορετικό , και μετά τη λήξη της δεκαετίας των μνημονίων και μετά τον Covid” και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εργασιακή ανασφάλεια της περιόδου της πανδημίας θα ξεπεραστούν σύντομα, προσθέτοντας βωστόσο ότι “Από εκεί και πέρα το θέμα είναι κατά πόσο η χώρα θα δει ένα ποσοστό ανάπτυξης τόσο ικανοποιητικό  – και δεν εννοώ μόνο το rebound αυτό που θα έχει μετά μια περίοδο συμπίεσης, δηλαδή την περίοδο της πανδημίας – αλλά με ένα σταθερό δείκτη ανάπτυξης, που θα φτάσει τουλάχιστον 3,5%-4% για την επόμενη δεκαετία, ώστε να μπορεί να παράγει εγχώριο εθνικό προϊόν και να μοιράζει εισόδημα. Σε αυτήν την περίπτωση και οι επιχειρηματίες  νομίζω είναι έτοιμοι και οι εργαζόμενοι με τους εκπροσώπους τους να διαπραγματευτούν για να μοιράσουν το πλεόνασμα του εισοδήματος  με έναν τρόπο που θα συμφωνήσουν. Αν από εκεί και πέρα δεν μπορέσουμε να το πετύχουμε  αυτό, που το απεύχομαι, προφανώς  δεν θα έχουμε και πολλά πράγματα να μοιράσουμε. Άρα ο όρος  της ανάπτυξης νομίζω ότι είναι όρος “εκ των ων ουκ άνευ” για να μπορούμε να συζητάμε για μια βελτίωση του εισοδήματος και των εργαζομένων και των επιχειρηματιών”.

Εν κατακλείδι, ο κ.Κουτρούκης εξέφρασε αισιοδοξία ότι μετά από ένα τέτοιο χρονικό διάστημα μεγάλης συμπίεσης και μια εσωστρέφειας , κλεισίματος στον εαυτό μας και περιορισμού των δυνατοτήτων θα επέλθει ένας αισιόδοξος τόνος γιατί ο κόσμος, οι πολίτες, οι επιχειρηματίες , οι εργαζόμενοι θα θέλουν να βγουν, να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία, να προσφέρουν και θα θέλουν ευκαιρίες για να το κάνουν\ και πρόσθεσε: “Νομίζω ότι η χώρα μας σιγά σιγά γίνεται ένα καλύτερος τόπος για επενδύσεις, δηλαδή θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν σχετικά και αυτό με τη σειρά του σημαίνει βέβαια και ευκαιρίες απασχόλησης. Έχω την εντύπωση ότι μετά από ένα τόσο μαύρο σκηνικό που ζήσαμε εξαιτίας της πανδημίας που ήρθε και κόλλησε σε μια δεκαετία σχεδόν ύφεσης, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολο να πάνε  σε κάτι χειρότερο, αλλά θα πάνε προς μια καλύτερη κατεύθυνση. Εκτός αν και πάλι εμφανιστεί ένας απρόβλεπτος παράγοντας όπως ήταν ο Cocid, που δεν μπορούμε να τον δούμε καν αυτή τη στιγμή. Σε φυσιολογικές συνθήκες όμως, σε μια ομαλότητα, νομίζω ότι η χώρα έχει όλες τις πιθανότητες  με μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και οικονομική  κατά κάποιον τρόπο εγγύηση ότι υπάρχει ένα τοπίο ευονοϊκό για τις επενδύσεις, τουλάχιστον πιο ευνοϊκό από ό,τι παλιά, και έχει κάθε δυνατότητα να πορευτεί προς καλύτερες ημέρες”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *