Friday , 29 March 2024

Θ.Πλεύρης: Προς επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολίων στους άνω των 50 ετών – Πότε λήγει το πιστοποιητικό για όσους δεν κάνουν 3η δόση

Έχει σχεδόν αποφασιστεί η λήξη ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες για ολόκληρο τον πληθυσμό που δεν έχει κάνει τρίτη δόσση του εμβολίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προαναγγέλλοντας σχετικές ανακοινώσεις μετά τις γιορτές, ενώ επίσης σημείωσε ότι εξετάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού με ηλικιακά κριτήρια, χωρίς επίσης να υπάρχει απόφαση μέχρις στιγμής, αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η υποχρεωτικότητα να επεκταθεί στους άνω των 50 ετών. «Δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί με ηλικιακά κριτήρια» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν πρόσβαση στο μέλλον ούτε στους εξωτερικούς χώρους καταστημάτων, τονίζοντας ότι το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί από τους ειδικούς.

Η μεταδοτικότητα της Όμικρον – τόνισε ο υπουργός Υγείας – είναι μεγάλη και ο δείκτης θετικότητας είναι αυξημένος ιδιαίτερα στην Αττική, τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και “αυτό που παρακολουθούμε είναι κατά πόσο προκαλεί νοσηλείες”, καθώς “το πρόβλημα είναι ότι παράλληλα υπάρχει η Δέλτα”, στην οποία αποδίδονται επί του παρόντος οι περισσότερες νοσηλείες.

Η Όμικρον, όπωως πρόσθεσε, κινείται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες και επέμεινε ότι “το μεγάλο στοίχημα είναι να μην μεταφερθεί σε γονείς και παππούδες”. Σημείωσε πάντως ότι τα στοιχεία δείχνουν πως Όμικρον κάνει γρήγορα τον κύκλο της.

Για τα σχολεία, είπε ότι θα ανοίξουν και, εάν χρειαστεί, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στα πρωτόκολλα λειτουργίας τους.

Ως προς τους περιορισμούς στα γήπεδα, είπε ότι “εάν τηρηθούν τα μέτρα, είμαστε διατεθειμένοι άμεσα να συζητήσουμε για αύξηση τη πληρότητας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *