Thursday , 2 May 2024

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Καζάνι» που… βράζει η Παιδεία – Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα – Στις 12.00 μ. στην Καμάρα

Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όπως αποκάλυψε προχθές, Τρίτη (9/1), ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα κατατεθεί μέσα στο μήνα για διαβούλευση στη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη στις 12.00 το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι και αυτόνομα σχήματα θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα για να διαμαρτυρηθούν για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα
Μεγάλα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη (11/1), από εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και εργαζομένους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σε κοινή απόφασή τους 115 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα σημειώνουν: «Πέμπτη 11 Γενάρη μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών – μαθητών σε όλη τη χώρα! ΟΧΙ στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Θέλουμε πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές! Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να μην κατατεθεί στη Βουλή! Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική». Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ συλλαλητήρια έχουν ήδη προγραμματιστεί σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Πάτρα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Ρόδο.

Πανεπιστημιακοί: «ΟΧΙ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε καμπάνια με τίτλο «ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, #metoarthro16», η οποία δημιουργήθηκε από πανεπιστημιακούς προκειμένου να υπάρξει μια ευρύτερη παρέμβαση απέναντι στην εξαγγελλόμενη ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων την οποίαν επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση, και η οποία, πέραν των υπολοίπων, κρίνεται ως αντισυνταγματική.

Στάσεις εργασίας
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και των Φοιτητικών Συλλόγων, στηρίζει την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην αποσάθρωση και συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα Πέμπτη (11/01), δάσκαλοι και καθηγητές θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11.00 π.μ.- 14.00 μ.μ. προκειμένου να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *