Friday , 29 March 2024

Ιερά Σύνοδος: Ανοιχτοί για τους ιερείς, όχι για τους πιστούς οι ιεροί ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα

‘’ Η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην εκκλησία, οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς» και το άνοιγμα των θυρών των ιερών ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα που προβλέπεται στη σχετική εγκύλιο «αφορά τους ιερείς και το προσωπικό» των ναών. Τα παραπάνω διευκρίνισε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού, απαντώντας στις ανησυχίες που ήγειρε η σχετική εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι οι θύρες των ναών θα παραμένουν κλειστές στη διάρκεια των ακολουθιών αλλά θα ανοίγουν 11.00-13.00 τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή.

Για το θέμα ερωτήθηκε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Εκκλησία ώστε να βρεθεί η κατάλληλη «φόρμουλα» και «αυτά που κεδίσαμε μέχρι τώρα να μη χαθούν».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Εκκλησία έχει δείξει υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα και ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές, δύσκολες αποφάσεις και τόνισε πως η συνεργασία με την Πολιτεία είναι συνεχής. «Και για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση ιδίως από την Μ. Τετάρτη και μετά» είπε και υπογράμμισε «για το ωράριο εξετάζουμε διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός», υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακινήσεις στις Εκκλησίας, αλλά παρεμπιπτόντως «μπορεί κάποιος όταν κάνει μια άλλη έξοδο να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία περνώντας από την Εκκλησία της ενορίας του». «Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός, σε συνεργασία με την Εκκλησία, λέγοντας ότι αυτό το διάστημα μένουμε στο σπίτι, δεν πηγαίνουν στις εκκλησιές μας και φροντίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών» πρόσθεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *