Thursday , 2 May 2024

Ικανοποιημένοι οι επαγγελματίες για την παράταση διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών – «Αγκάθι» οι προμήθειες των τραπεζών

Στο… παραπέντε της λήξης της προθεσμίας ανακοινώθηκε η παράταση ενός μήνα για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές με τους επαγγελματίες να είναι ικανοποιημένοι με την έκβαση αυτή. Η απόφαση ελήφθη καθώς οι αρμόδιοι φορείς έλαβαν υπόψιν τα αιτήματα τον επιχειρήσεων για την προσαρμογή των ταμειακών μηχανών τους στα νέα δεδομένα, με τους επαγγελματίες πάντως να είναι προβληματισμένοι για τη διαδικασία της διασύνδεσης αλλά και τις προμήθειες των τραπεζών.

Τί λένε επαγγελματίες των λαϊκών αγορών
Όσον αφορά την προμήθεια των POS και την κατάσταση που επικρατεί στους επαγγελματίες –παραγωγούς των λαϊκών αγορών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής επισημαίνει στο thesseconomy.gr «αν πάρω παράδειγμα από τον εαυτό μου έχω παραγγείλει το POS, περιμένω πότε θα έρθει, είμαι καλυμμένος όσον αφορά τα πρόστιμα καθώς υπάρχει και η παράταση για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών. Εμείς σαν Ομοσπονδία είμαστε εντάξει. Το μόνο αυτή τη στιγμή που μας ενδιαφέρει είναι να λυθεί ένα θέμα όσον αφορά τα voucher γιατί πολλοί από εμάς δεν τα έχουν πάρει και τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Εκείνο επίσης που μας απασχολεί περισσότερο είναι αυτό που έχουμε θέσει και στην τελευταία μας συνάντηση με τον υπουργό. Μας ενδιαφέρει να γίνει κάτι όσον αφορά τους παρόχους και τις τράπεζες για τις προμήθειες. Νομίζω ότι αυτό είναι το σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουμε. Ζητάμε να υπάρχει μικρότερη προμήθεια κι όσον αφορά τους παρόχους να μην παίρνουν τόσα πολλά χρήματα τα οποία ανέρχονται γύρω στα 130-140 ευρώ τον χρόνο. Όλα αυτά αν επιτευχθούν θα είναι προς όφελος των καταναλωτών» σημειώνει ο κ. Δερεντζής.

Τί γίνεται στους επαγγελματίες ιδιοκτήτες των ταξί
«Τα ταξί δεν είναι ακόμη υποχρεωμένα να κάνουν διασύνδεση», υπογραμμίζει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης ο «Ερμής» Κλίμης Λεοντιάδη. Και εξηγεί «εμείς έχουμε ένα ειδικό καθεστώς λόγω του ότι έχουμε και το ταξίμετρο και την ταμειακή. Τώρα ακόμη βάλαμε τα POS και από κει και πέρα η διασύνδεση θα δούμε εν ευθέτω χρόνω, κάποια άλλη στιγμή, πότε θα γίνει κι αν θα γίνει. Έχουμε προμηθευτεί όλα τα ταξί με POS. Τα voucher εμάς δεν μας πρόλαβαν. Κάποιοι λίγοι συνάδελφοι πρόλαβαν και πήραν γιατί για το voucher ήταν πολύ νωρίτερα ανοιχτή η πλατφόρμα και δεν πρόλαβαν πολλοί συνάδελφοι να κάνουν την αίτηση. Εκείνο όμως που μας απασχολεί είναι οι πολύ μεγάλες προμήθειες που έχουν οι τράπεζες στα POS και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές γενικότερα. Τώρα κι εμείς ανακαλύπτουμε ότι είναι πολύ μεγάλες οι προμήθειες. Κι αυτό είναι ένα επιπλέον μεγάλο έξοδο για εμάς, δηλαδή είναι μείωση του εισοδήματός μας. Η προμήθεια είναι ανάλογα με την τράπεζα, η προμήθεια ανέρχεται από 0,9%-1,5% ανά συναλλαγή», επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Θεσσαλονίκης «Ερμής».

Η παράταση 1+1 για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών
Προκειμένου το έργο για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματά τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Σημειώνεται πως η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι την 30ή Απριλίου 2024 για διάφορες περιπτώσεις. Πάντως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές προχωρά με εντατικούς ρυθμούς». Από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους φορείς της αγοράς που συμμετέχουν στο έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο του έργου, που χάρη στη συνεργασία όλων έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία, δίνουμε την ευκαιρία σε όλους να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες, με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα, ώστε να είναι προετοιμασμένοι έγκαιρα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *