Sunday , 28 April 2024

ΙΜΕΤ-ΕΚΕΤΑ: Δημιούργησε online εφαρμογή για το Flyover – Δείχνει συνεχώς την κυκλοφορία στις βασικές οδούς της Θεσσαλονίκης

Στη διάθεση των Θεσσαλονικέων οδηγών είναι το νέο εργαλείο, πλατφόρμα του ΙΜΕΤ, ώστε να μπορούν να δουν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση στους δρόμους της πόλης, με αφορμή τις εργασίες για την κατασκευή του Flyover.

Η εφαρμογή
Συγκεκριμένα το ινστιτούτο ΙΜΕΤ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών) δημιούργησε το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα από αυτό, οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν απευθείας την κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, επισκεπτόμενοι τη σελίδα https://flyover.imet.gr/. Από δυτικά προς ανατολικά μέσω Περιφερειακής, Εγνατίας, αλλά και Παραλιακής. Από ανατολικά προς δυτικά μέσω Περιφερειακής, Εγνατίας αλλά και μέσω Β. Όλγας και Τσιμισκή. Τρεις βασικές εναλλακτικές διαδρομές, με τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν τον χρόνο, αλλά και τις ταχύτητες. Μάλιστα, στη σελίδα υπάρχει και η καρτέλα «Ζωντανή απεικόνιση» στην οποία βλέπουμε τις τις κυκλοφοριακές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο συγκριτικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν την έναρξη των έργων του fly over.

Επιλέγει τις πιο σύντομες διαδρομές
Στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ οι επιστήμονες σε συνεργασία με την ΠΚΜ έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα εργαλεία για να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση στους δρόμους της πόλης. Το σύστημα επιλέγει τα καλύτερα σενάρια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, όπως για παράδειγμα τις σημάνσεις που βλέπουμε ενόσω οδηγούμε στους ηλεκτρονικούς πίνακες που υπάρχουν, αλλά και στη σηματόδοτηση σε πραγματικό χρόνο. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει βέβαια ξεκάθαρα ενημερωτικό χαρακτήρα για τους οδηγούς. Όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Π.Κ.Μ., Πάρις Μπίλλιας, «στόχος την επόμενη διετία το εργαλείο αυτό να είναι στο σύνολο των φωτεινών σηματοδοτών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης».

Το ΙΜΕΤ-ΕΚΕΤΑ
«Από τον περασμένο Μάιο που έγινε η υλοποίηση του project και η ενοποίηση, παρατηρήθηκε μείωση κατά μ.ο 16 λεπτών κατά τις ώρες αιχμής», υογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ – πρόεδρος του ΙΜΕΤ Άγγελος Μπεκιάρης. Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) που είναι Νομικό Πρόσωπο, Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (Γ.Γ.Ε.Κ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Βασικός στόχος του Ι.ΜΕΤ. είναι η διεξαγωγή και υποστήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας στον Τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα και ειδικότερα σε θέματα λειτουργίας, οργάνωσης, προγραμματισμού, προτυποποίησης, οικονομικής ανάλυσης, διαχείρισης, τεχνολογίας μεταφορικών μέσων και επιπτώσεων των χερσαίων, θαλάσσιων, εναέριων και συνδυασμένων μεταφορών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *