Saturday , 27 April 2024

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Έξι στα δέκα νοικοκυριά δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί μόλις για 19 ημέρες!

Του Γ.Κατσιάνη

Στο έλεος της ακρίβειας εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ για το 2023.

Ειδικότερα, έξι στα δέκα νοικοκυριά (60,7%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί μόλις για 19 ημέρες(!) και όχι για όλο τον μήνα.

Επιπλέον, σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά (49,6%) περιόρισε τις δαπάνες τους για εξόδους (εστιατόρια, καφέ, σινεμά, κλπ).

Αντίθετα, το 73,6% των νοικοκυριών αύξησε τις δαπάνες του για είδη διατροφής, το 71,5% για λογαριασμούς σπιτιού, το 57,2% για θέρμανση, το 49,4% για μετακινήσεις και το 45,2% για υγεία και φάρμακα.

Υποχρεώσεις νοικοκυριών

Επίσης, το 21,7% των νοικοκυριών δήλωσε πως το ίδιο ή κάποιο άλλο μέλος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ενώ το 9,6% (7,9% το 2022) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες για καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια και κάρτες.

Εξάλλου, το 15,3% των νοικοκυριών εξέφρασε τον φόβο απώλειας του ακινήτου λόγω αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ή το δημόσιο. 

Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, σχεδόν τέσσερα στα δέκα (39,7%) νοικοκυριά καθυστέρησαν να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία για κάποιο ιατρικό πρόβλημα, πάνω από ένα στα τέσσερα νοικοκυριά (26,2%) καθυστερεί να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, το 21,8% καθυστερεί την πληρωμή λογαριασμών θέρμανσης και το 10% την πληρωμή φροντιστηρίου/παιδικού σταθμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *