Friday , 29 March 2024

Ινδία: Σιδηροδρομική τραγωδία με 288 νεκρούς και 900 τραυματίες

Με τον μέχρι στιγμής απολογισμό 288 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 900 τραυματίστηκαν μετά τη χθεσινή σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών και ενός σταθμευμένου εμπορικού τρένου στο ανατολικό ινδικό κρατίδιο Οντίσα.

Η τραγωδία
“Το Coromandel Express, το οποίο εκτελεί δρομολόγια από την Καλκούτα προς το Τσενάι, συγκρούστηκε με μια άλλη επιβατική αμαξοστοιχία, το Howrah Superfast Express”, δήλωσαν οι σιδηροδρομικοί αξιωματούχοι χθες το βράδυ. “Το Howrah Superfast Express εκτροχιάστηκε και “μπλέχτηκε” με το Coromandel Express”, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές του South Eastern Railway. Τα σωστικά συνεργεία σήμερα προσπαθούν να απεγκλωβίσουν επιβάτες που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια. “Ομάδες διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί από την πόλη Μπουμπανέσουαρ της Οντίσα και από την Καλκούτα στη Δυτική Βεγγάλη”, ανέφερε σε ένα tweet ο ομοσπονδιακός υπουργός Σιδηροδρόμων Ashwini Vaishnaw. Η Δύναμη Αντιμετώπισης Καταστροφών της χώρας, οι ομάδες της πολιτειακής κυβέρνησης και η πολεμική αεροπορία κινητοποιήθηκαν για να ανταποκριθούν στην τραγωδία.

Θλίψη και αγωνία
«Συντετριμμένος» από το σιδηροδρομικό δυστύχημα δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Την ίδια ώρα εκατοντάδες νέοι έκαναν ουρά έξω από κυβερνητικό νοσοκομείο στο Σόρο της Οντίσα για να δώσουν αίμα. “Ήμουν εκεί στο σημείο και βλέπω αίματα, σπασμένα άκρα και ανθρώπους να πεθαίνουν γύρω μου”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών για τη σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε στην ανατολική Ινδία. “Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, “η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα με τον λαό και την κυβέρνηση της Ινδίας”.

Σιδηροδρομικά δυστυχήματα
Στην Ινδία έχουν σημειωθεί στο παρελθόν πολλά μεγάλα σιδηροδρομικά δυστυχήματα, αλλά η ασφάλεια των σιδηροδρόμων έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια χάρη σε μαζικές επενδύσεις και τη βελτίωση των τεχνολογιών.
Το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ινδίας σημειώθηκε στις 6 Ιουνίου 1981 όταν εκτροχιάστηκε επιβατική αμαξοστοιχία στο κρατίδιο Μπιχάρ και επτά βαγόνια έπεσαν από γέφυρα στα νερά του ποταμού Μπαγκμάτι, με αποτέλεσμα 800 -1.000 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο.
Επίσης στις 20 Νοεμβρίου 2016 το τρένο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο εξπρές Πάτνα- Ιντόρ, στο οποίο επέβαιναν 2.000 άνθρωποι, εκτροχιάστηκε σε επαρχιακή περιοχή στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές την ώρα που οι περισσότεροι επιβάτες κοιμόντουσαν. Τότε τουλάχιστον 146 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 180 τραυματίστηκαν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *