Saturday , 4 May 2024

Ισραήλ: Διαψεύδει τα περί συμφωνίας για εκεχειρία στη Νότια Γάζα – 600.000 Παλαιστίνιοι στο Νότο

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την πληροφορία που μεταδόθηκε από αιγυπτιακές πηγές και έκανε λόγο για συμφωνία επιβολής εκεχειρίας στη Νότια Γάζα. Παρά την αρχική πληροφορία ότι η Αίγυπτος και το Ισραήλ με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ φέρεται να συμφώνησαν στην επιβολή εκεχειρίας στη Νότια Γάζα από σήμερα στις 09:00 το πρωί (τοπική ώρα ), η οποία θα συμπέσει με το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα, η πολυαναμενόμενη αυτή συμφωνία φαίνεται πως δεν ισχύει.

Τί λένε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων «Reuters», ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται τόσο την ύπαρξη εκεχειρίας, όσο και το άνοιγμα ανθρωπιστικής βοήθειας στο πέρασμα της Ράφα. Παράλληλα, το «Anadolu» σημειώνει πως ούτε η Χαμάς επιβεβαιώνει τη συμφωνία με την Αίγυπτο για το άνοιγμα του σημαντικού περάσματος της Ράφα. Νωρίτερα, οι πληροφορίες που προήλθαν από την Αίγυπτο έκαναν λόγο για συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον, Καΐρου και Τελ Αβίβ για εκεχειρία από τις 9 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η οποία θα συνέπιπτε με το άνοιγμα της Ράφα, που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο. Ωστόσο η παλαιστινιακή Χαμάς επεσήμανε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για τη συμφωνία ανθρωπιστικής εκεχειρίας, ενώ την πλευρά τους ο ισραηλινός στρατός και η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ δεν είχαν κάνει κάποιο σχόλιο επί του θέματος.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στα σύνορα με την Αίγυπτο
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η εκεχειρία εφόσον ισχύσει θα διαρκέσει αρκετές ώρες ενώ το πέρασμα της Ράφα που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο, αναμένεται να παραμείνει ανοικτό ως τις 17:00 το απόγευμα (τοπική ώρα) στο πλαίσιο μιας αρχικής επαναλειτουργίας του για μία ημέρα. Μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση η αγωνία του κόσμου θα συνεχίζεται, όπως και οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος συναντήθηκε με αξιωματούχους των δύο χωρών με δεδομένη τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, όπου σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού, έχουν μετακινηθεί προς το Νότο 600.000 άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Η ανθρωπιστική βοήθεια
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας και τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέμεναν για μέρες στα σύνορα μετά από την άρνηση του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα αντιμέτωποι με ασταμάτητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων μετά το αιματοκύλισμα της Χαμάς καλούνται να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα (έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν, από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων του.

Νέα ανακοίνωση από τον ισραηλινό στρατό
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι θα «αποφύγει» να πλήξει τους οδικούς άξονες που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση εναντίον του θύλακα. Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα αποφύγουν να στοχοθετήσουν τους καθορισμένους άξονες από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο Αβιχάι Αντραέ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X. «Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», πρόσθεσε.

Σε ασφυκτικό κλοιό η Γάζα
Στενεύει ακόμη περισσότερο ο κλοιός στην αποκλεισμένη και ισοπεδωμένη Γάζα, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτυχθεί στα σύνορα των παλαιστινιακών εδαφών, αναμένοντας σήμα για χερσαία επίθεση. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *