Thursday , 2 May 2024

Ιωάννινα: Για τους 4 βασικούς άξονες για σύγχρονες και ισχυρές Περιφέρειες μίλησε ο Απ. Τζιτζικώστας

Tους τέσσερις βασικούς άξονες για σύγχρονες και ισχυρές Περιφέρειες έθεσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην εισήγησή του, κατά την έναρξη των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που πραγματοποιείται από χθες στα Ιωάννινα. Το συνέδριο Ελλάδας ολοκληρώνεται σήμερα και πραγματοποιείται παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της υπουργού Εσωτερικών Ν. Κεραμέως και τη συμμετοχή των Περιφερειαρχών από όλη τη χώρα.

Οι αρμοδιότητες
Αναφορικά με τον πρώτο άξονα των αρμοδιοτήτων ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «το πρώτο και πιο σημαντικό ζήτημα, στο οποίο σκοντάφτουμε συνεχώς, είναι οι αρμοδιότητες, που σε κάποιες περιπτώσεις αλληλοκαλύπτονται, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρες, σε άλλες μεταβιβάζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις χωρίς πόρους, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και σε άλλες, είναι τόσο πολύ διασκορπισμένες, που στο τέλος κανείς επί της ουσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ο κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος στις ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό, είπε πως είναι τεράστιες και άμεσες, διότι μετά από 13 χρόνια χρειάζονται προσλήψεις και αύξηση των εργαζομένων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ώστε οι Περιφέρειες της χώρας, να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν στον πολυδιάστατο ρόλο τους.

Η κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον δεύτερο άξονα συζήτησης. Όπως τόνισε, ο Περιφερειάρχης «δεν επαρκούν οι πόροι που διαθέτουν οι Περιφέρειες για μεγάλα έργα, τα οποία θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα με τα νέα δεδομένα για την θωράκιση πόλεων και χωριών από τα ακραία φαινόμενα και τις νέες συνθήκες. Παράλληλα, υποστήριξε πως πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία των αδειοδοτήσεων, με την κάθετη ευθύνη των Περιφερειών».

Πόροι και χρηματοδότηση
Ο τρίτος άξονας είναι οι πόροι και η χρηματοδότηση. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε πως στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, η ΕΝΠΕ, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, κατάφερε να εξασφαλίσει για τις 13 Περιφέρειες της χώρας τους περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους από ποτέ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση, πως «η πραγματική μας επιτυχία θα είναι να καταφέρουμε και στο νέο ΕΣΠΑ, να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ, όπως άλλωστε κάναμε και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, εκτοξεύοντας τους ρυθμούς απορρόφησης και υλοποίησης έργων».

Το όραμα για ισχυρές Περιφέρειες
«Ο τέταρτος άξονας είναι η μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, ένα όραμα για ισχυρές Περιφέρειες στη νέα εποχή», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Σχετικά, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε: «Όλα όσα προανέφερα και τα οποία πρέπει να επιτευχθούν, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για έναν σύγχρονο τρόπο λειτουργίας, όπως συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με έχετε ακούσει πολύ συχνά να μιλώ για το όραμά μας, τη μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Πιστεύω ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να κάνουμε στην Ελλάδα το επόμενο μεγάλο βήμα, να μπούμε στη σύγχρονη εποχή. Με απευθείας έσοδα στις Περιφέρειες».

Μήνυμα για την επόμενη πενταετία
Έστειλε μάλιστα και μήνυμα ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων των νέων διοικήσεων των Περιφερειών για την επόμενη πενταετία. Όπως ανέφερε «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι αποφασισμένος, πάντα με συνεργασία, μεθοδικότητα και συνέπεια, μαζί με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας, να συνεχίσουμε τα βήματα μπροστά. Μεγάλα, γρήγορα αλλά πάντα σταθερά βήματα μπροστά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *