Thursday , 28 March 2024

Ιός Δυτικού Νείλου: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα – Κρούσμα και στην Αττική

Διπλασιάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα τα κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη, κατά την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 10. Από τους ασθενείς, οι δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).     

Το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών καταγράφηκε στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, ενώ στον χάρτη των επίμαχων περιοχών -Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας- μπήκε αυτήν την εβδομάδα και η Αττική. Στον νομό Καβάλας έχουν δηλωθεί τα τέσσερα από τα δέκα περιστατικά.

Εξ αυτών τα πέντε παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση. Τα υπόλοιπα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.  

Όπως αναφέρεται στην επιδημιολογική έκθεση, οι ασθενείς είναι ηλικίας από 52 έως 77 χρόνων. Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.   Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τονίζουν ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί στη χώρα και πως η επανεμφάνισή του στις ίδιες περιοχές που είχαν μπει πέρυσι στον μολυσματικό χάρτη αλλά και σε νέες, είναι δεδομένη.  

Η Ελλάδα, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία είχαν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Πλέον, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ έχουν αναφερθεί κρούσματα και στη Ρουμανία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).  

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους. Συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *