Tuesday , 16 April 2024

Ι.Πλακιωτάκης: Το υπουργείο Ναυτιλίας θα στηρίξει έμπρακτα τις επενδύσεις στον ΟΛΘ

Τη διαβεβαίωση ότι, στο μερίδιο που του αναλογεί, το υπουργείο Ναυτιλίας θα στηρίξει έμπρακτα τις επενδύσεις στον ΟΛΘ και θα απλουστεύσει και επιταχύνει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, κατά την τελετή εγκαινίων νωρίτερα σήμερα του Περιπτέρου του ΟΛΘ στην 84η ΔΕΘ. Όπως τόνισε, εξάλλου, σχετικά ο πρόεδρος του δ.σ. της της ΟΛΘ ΑΕ, Σωτήρης Θεοφάνης, ο διαγωνισμός για τα έργα στον 6ο προβλήτα εκτιμάταιότι θα έχει προκηρυχθεί το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου και μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 αναμένεται να εγκατασταθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο ανάδοχος για τα εν λόγω έργα, με προοπτική το πρότζεκτ να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στο πρώτο εξάμηνο του 2023, επιτρέποντας τον ελλιμενισμό πλοίων κύριων γραμμών (mainliners) μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών, χωρητικότητας μέχρι 18.000 TEUs (μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων).

“Έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την Κοινοπραξία μας, να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα τα έργα, που θα δώσουν στο λιμάνι την πραγματική του θέση στη Βαλκανική και ευρύτερα τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη θέση ενός ουσιαστικού μεγάλου λιμενικού κέντρου. Ήδη προχθές υπογράφηκε με τη “Hill International NV- Ρόγκαν και Συνεργάτες ΑΕ” η σύμβαση για την τελική επικαιροποίηση της οριστικής μελέτης, τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού και το project management της 6ης προβλήτας. Αυτό είναι το πρώτο τελικό βήμα – γιατί ήδη υπάρχει ανεξάρτητος μηχανικός – για να προχωρήσουμε άμεσα στην προκήρυξη του διαγωνισμού και τη δημοπράτηση του έργου. Το έργο είναι εφικτό να τελειώσει σε τρία χρόνια, 36 μήνες, άρα στη χειρότερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί το αργότερο στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Θα κάνουμε προσπάθεια να το έχουμε ολοκληρώσει το 2022, αλλά αυτό εξαρτάται και από διάφορους άλλους παράγοντες» τόνισε ο κ. Θεοφάνης.

Γ. Πλακιωτάκης: Θα στηρίξουμε έμπρακτα την επένδυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δρομολόγηση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΘ ΑΕ, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 180 εκατ. αφορούν στις υποχρεωτικές επενδύσεις) και διαβεβαίωσε ότι, στο μερίδιο που του αναλογεί, το υπουργείο θα στηρίξει έμπρακτα την επένδυση και θα απλουστεύσει και επιταχύνει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες.

“Τα 180 εκατ. ευρώ είναι οι υποχρεωτικές επενδύσεις, όμως ο ΟΛΘ θα προχωρήσει και σε επιπλέον επενδύσεις, και με αυτόν τον τρόπο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα αναβαθμιστεί λειτουργικά και θα καταστεί κόμβος εμπορευμάτων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το υπουργείο θα στηρίξει έμπρακτα τη συγκεκριμένη επένδυση, πάντα μέσα στο πλαίσιο των διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών κανόνων. Θα απλουστεύσουμε και θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες που απαιτούνται”, πρόσθεσε ο κ.Πλακιωτάκης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας επανέλαβε, επίσης, ότι το υπουργείο προχωρά στην αναθεώρηση του λιμενικού συστήματος, τονίζοντας: “Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για το εθνικό λιμενικό σύστημα. Για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας θα προχωρήσουμε σε μελέτες αξιολόγησης βιωσιμότητας, για καθένα ξεχωριστά”, ενώ για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως “για χρόνια έχει στερηθεί μεγάλα έργα υποδομής, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα, ότι για το λιμάνι της δεν θα περιμένει για πολύ. Το υπουργείο θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά σας και θέλουμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα οτι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική προς τις επενδύσεις. Καλούμε τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στην πατρίδα μας και βεβαίως ως Πολιτεία δημιουργούμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις”

Το Περίπτερο του ΟΛΘ στην 84η ΔΕΘ επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που ενημερώθηκε για την πορεία της εταιρείας και των έργων της, ιδιαίτερα των υποχρεωτικών επενδύσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *