Friday , 29 March 2024

Κάντο όπως η Ισλανδία: 4ημερη εργασία με μειωμένο ωράριο και ίδιο μισθό

Την ώρα που στην Ελλάδα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αναμένεται να φέρει αλλαγές στη ζωή και την καθημερινότητα των εργαζομένων, η Ισλανδία, χώρα της Βόρειας Ευρώπης μας βάζει τα γυαλιά στον τομέα της “εργασιακής ενσυναίθησης”.

Η Ισλανδία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ν.Ζηλανδίας, πραγματοποίησε το πείραμα με την εφαρμογή της 4ημερης εβδομάδας εργασίας και του μειωμένου ωραρίου με τον ίδιο μισθό και το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι χώροι εργασίας όπου έγινε το πιλοτικό πρόγραμμα ήταν γραφεία, νοσοκομεία, παιδότοποι, και κοινωνικές υπηρεσίες.

Περισσότερο από το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας συμμετείχε στο μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα παγκοσμίως, σύμφωνα με το οποίο, μειώνεται η εβδομάδα εργασίας σε 35-36 ώρες ενώ οι οικονομικές απολαβές παραμένουν οι ίδιες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent και η Μ.Βρετανία σκέφτεται να κάνει το ίδιο πείραμα. Όπως αναφέρει η η βρετανική εφημερίδα, το πιλοτικό πρόγραμμα που διεξήχθη από το 2015 έως το 2019 και στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 2.500 άτομα, αύξησε την παραγωγικότητα των εργαζομένων αλλά και ενίσχυσε την θετική τους διάθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνδικάτα είναι αυτά που διαπραγματεύονται με τους εργοδότες τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Κατά συνέπεια αυτά έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρόνου εργασίας.Το πιλοτικό πρόγραμμα άρχισε από το δημοτικό συμβούλιο του Ρέικιαβικ και την ισλανδική εθνική κυβέρνηση μετά από πίεση που δέχθηκαν από τα συνδικάτα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Independent. =

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *