Saturday , 27 April 2024

Κάντο όπως η Κύπρος: Επιδότηση ως 70.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας!

Του Γ. Κατσιάνη

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ερημοποίησης ορεινών και ακριτικών περιοχών, η Κύπρος τα τελευταία χρόνια δίνει κίνητρα σε όσους, κυρίως νέους θέλουν να κατοικήσουν μόνιμα σε αυτές τις περιοχές.

Ειδικότερα, το στεγαστικό σχέδιο επιδοτεί κατά 50% την αγορά κατοικίας σε συνολικά 277 κοινότητες/περιοχές που καθορίζονται ως ακριτικές, ορεινές και μειονεκτικές.

Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορούσε να λάβει πέρυσι επιδότηση ως και 35.000 ευρώ, το νεαρό ζευγάρι ως και 60.000 ευρώ, μία οικογένεια με παιδιά ως 50.000 ευρώ και μια πολύτεκνη οικογένεια (4 και άνω παιδιά), μέχρι 70.000 ευρώ.

Επιπλέον, για τα άτομα με αναπηρία προβλέπονταν η αύξηση της επιδότησης κατά 10.000 ευρώ  για κατασκευές και κατά 25.000 ευρώ για ειδικές κατασκευές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου, από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί συνολικά 49 εκατ. ευρώ σε περίπου 1.300 δικαιούχους ενώ φέτος αναμένεται να υπάρξει αναθεώρηση του στεγαστικού σχεδίου.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει σήμερα αντίστοιχο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Η εφαρμογή ενός αντίστοιχου προγράμματος προφανώς θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου πριν να είναι πολύ αργά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *