Thursday , 28 March 2024

«Κάντο όπως ο Πατούλης» ζητούν από τον Τζιτζικώστα οι ζαχαροπλάστες για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων

Του Γ. Κατσιάνη

Την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της ζαχαροπλαστικής προκαλεί η απόφαση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να μην εντάξει στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης «Διέξοδος» τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr,με επιστολή της προς τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, η Συντεχνία Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης εκφράζει την διαμαρτυρία της για τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων (με ΚΑΔ 1082) από το πρόγραμμα επιδότησης, την στιγμή που, όπως τονίζεται, «οι αντίστοιχες επιχειρήσεις στην περιφέρεια Αττικής  περιλαμβάνονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις».

«Θεωρούμε, κύριε περιφερειάρχα, το θέμα ιδιαιτέρως σημαντικό, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και της ίδιας αντιμετώπισης ομοειδών επιχειρήσεων εντός της χώρας», σημειώνεται στην επιστολή της Συντεχνίας, η οποία ζητά να παραταθεί η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για να ενταχθούν επιχειρήσεις του κλάδου που αποκλείστηκαν στο πρώτο στάδιο ή να θεσπιστεί ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα.  

Τι υποστηρίζει η περιφέρεια

Από την πλευρά της, η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας υποστηρίζει ότι την ευθύνη για την απένταξη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από το πρόγραμμα «Διέξοδος», την έχει η Κομισιόν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εγκρίνει το ειδικό καθεστώς ζήτησε να αφαιρεθούν κάποιοι ΚΑΔ μεταξύ των οποίων και ο 1082. Παρά τις προσπάθειες της περιφέρειας, το συγκεκριμένο καθεστώς εγκρίθηκε χωρίς τον ΚΑΔ 1082», σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην απαντητική της επιστολή (7 Οκτωβρίου) προς την Συντεχνία Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εξάλλου, την έντονη αντίδραση του για την μη ένταξη πολλών επαγγελμάτων (ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, πράκτορες ΟΠΑΠ, κρεοπώλες) στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της περιφέρειας είχε εκφράσει με παλαιότερη επιστολή του και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Να σημειωθεί ότι η περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, την ένταξη 40 νέων ΚΑΔ στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων ο 1082 που αφορά τους ζαχαροπλάστες και ο κλάδος των ασφαλιστών.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *